Spil Dağı'nın biyokıymetlendirmesi yapılacak

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Bayrak: "Spil Dağı'nın biyokıymetlendirme çalışması yapılacak, bu çalışma ile Spil Dağı'ndaki doğal havanın insan sağlığı üzerine olan etkisi ortaya çıkacak"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2015 16:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Spil Dağı'nın biyokıymetlendirmesi yapılacak

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Spil Dağı'daki doğal havanın insan sağlığına etkisinin araştırmak için "biyokıymetlendirme" çalışması yapacaklarını söyledi.

Bayrak, gazetecilere yaptığı açıklamada, birçok endemik türe ev sahipliği yapan Spil Dağı'nın hava kalitesini de ortaya çıkarmak için yeni bir proje hazırladıklarını belirtti.

Spil Dağı'ndaki oksijenin kalitesinin yüksek olduğunun tahmin edildiğini vurgulayan Bayrak, bunu uzun süren bir çalışma ile kanıtlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Spil Dağı'na otel, teleferik ve sosyal yaşam alanlarının yapılmasına yönelik projelerin devam ettiğini ve yeni yapılan bungalov tipi evlerinde yakın zamanda hizmete gireceğini hatırlatan Bayrak, şunları kaydetti:

"Spil Dağı'nın biyokıymetlendirme çalışması yapılacak, bu çalışma ile Spil Dağı'ndaki doğal havanın insan sağlığı üzerine olan etkisi ortaya çıkacak. Spil Dağı'nın havası, oksijen miktarı, doğal ortamı incelenecek. Burada denek olarak kullandığımız insanlar belli bir süre zaman geçirecekler. Dağa gelmeden önceki beden ve ruh sağlığı incelenecek. Dağda geçirdikleri belli bir süre sonrasında kişilerin beden ve ruh sağlıkları yeniden kontrol edilerek, aradaki değişiklikler incelenecek."

Örnek denek olarak bir fabrika işçisinin kullanılabileceğini ifade eden Bayrak, işçinin normal yaşamı ile Spil Dağı Milli Parkı'nda kaldıktan sonraki performansının incelenmesini hedeflediklerini anlattı.

Kişilerin beden sağlıklarının da inceleme altında olacağına dikkati çeken Bayrak, "Kişi daha önce hangi sıklıkla veya hangi nedenlerden dolayı hastaneye gidiyor. Dağda konaklamasının ardından hastaneye gidiş sıklığı ne orada değişiyor, bunların araştırılması yapılacak" dedi.

Bayrak, projenin 2016 yılı içinde uygulamaya alınmasının planlandığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber