Bakan Aksu: Polislerin haftalık haftalık çalışma süresi 40 saate düşecek

Haber Giriş : 29 Ağustos 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB standardını yakalayacaklarını belirten Aksu: Haftada 72 saati bulan çalışma şartları düzeliyor. 250 kişiye bir polis düşecek

TERCÜMAN, Türk polisinin sesi oldu, sorunlarını gündeme taşıdı. İki haftadan bu yana devam eden yazı dizisinde Emniyet Teşkilatı'ndan yükselen sesler, İçişleri Bakanlığı'nda da yankısını buldu. Polislerin sorunlarını ve isteklerini, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Tercüman'a değerlendirdi. Hedefin AB standartları olduğunu vurgulayan Aksu, 250 kişiye 1 polis düşeceğinin altını çizdi. Polis açığının kapatılması, özlük hakların iyileştirilmesi, polis ihtiyacının karşılanması için çalıştıklarına işaret eden İçişleri Bakanı, AB standardının yakalanması amacıyla kapsamlı hazırlıkların yürütüldüğünü söyledi.

Zor şartlar altında ve saatlerce çalışan polislere, 'Haftada 40 saatten fazla çalışılmayacak' diye seslenen Aksu, bu konuda valiliklere talimat verdiğini sözlerine ekledi. Aksu, atama ve terfilerde hakkaniyetin gözetildiğine işaret ederken, polisin içinde bulunduğu stres ortamını dağıtmak üzere spor, sanat ve diğer sosyal aktiviteler için uygun zaman ve zemin oluşturulması konusunda talimat verdiğini söyledi. Polislerin en büyük dertleri olan kira konusunda da müjde veren İçişleri Bakanı, bin 800 konutun lojman olarak tahsisi için görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

Sayın Aksu, Türkiye'deki polis sayısı ne kadar? Diğer ülkelerle karşılaştırıldığında nasıl bir tablo ortaya çıkıyor?

Polis sayısı bakımından, Avrupa Birliği (AB) standardını yakalamak için çalışıyoruz. Hükümetimiz döneminde; Emniyet Teşkilatı'nda polis ihtiyacının karşılanması, polis açığının kapatılması, polisin eğitim düzeyinin yükseltilmesi, ayrıca AB standardı olan her 250 kişiye 1 polis hedefine ulaşmak için İçişleri Bakanlığımızca yürütülen kapsamlı çalışmalar sonucunda önemli mesafeler alındı. 7 adet yeni Polis Meslek Yüksek Okulu açtık. Okullarının sayısı 27'ye yükseltildi. Polis Mesleki Eğitim Merkezleri'ni (POMEM) açtık ve toplam sayısı 9'a ulaşan POMEM'lerin 21 Haziran 2006 tarihinde başlayan üçüncü döneminde halen 3 bin 389 öğrenci eğitim görüyor. Polis memuru ihtiyacı 2006 yılı başından itibaren azalma sürecine girmiştir. 2005 yılında 34 bin 605 olan polis memuru ihtiyacı, 2006 yılında 31 bin 757'ye düşürülmüştür. Alınan tüm bu önlemler sayesinde, önemli miktarda emekli olan sayısına rağmen, 2002 yılında 155 bin 183 olan polis memuru sayısı toplam 166 bin 408'e yükselmiştir. Yine 2002 yılında 170 bin 205 olan emniyet hizmetleri sınıfı personel sayısı toplam 180 bin 447'e çıkmıştır.

Valilere talimat verdi

Polisler en çok çalışma saatlerinin fazlalığından şikayetçi. Bu sıkıntı nasıl aşılacak?

Polisimizin çalışma süresi haftada 40 saati geçmeyecek. İdari tedbir anlamında il valiliklerine verdiğimiz talimatla polisin çalışma süresinin haftada 40 saati aşmamasını istedik. Polislik mesleğinin doğasından kaynaklanan stres ortamını dağıtmak üzere, spor, sanat ve diğer sosyal aktiviteler için uygun zaman ve zemin oluşturulmasını da istedik. Nihayet 250 kişiye bir polis oranının yakalanması için bir program dahilinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Polislerin sosyal yaşamları birim amirleri tarafından çevik kuvvet personeli, özellikle polis okulları ve POMEM'lerin öğrenci ve personeli tiyatro, sinema ve konserlere toplu şekilde götürülmektedir.

Şikayetlerden bir başkası da lojman yetersizliği ve kiraların çok yüksek olması...

Son üç yıl içerisinde, Polis Bakım ve Yardım Sandığı ile TOKİ arasında yapılan anlaşma neticesinde Emniyet mensuplarımıza 2 bin 628 adet düşük faizli konut temin edilmiş, ayrıca 22 ilde, 34 bölgede, 5 bin 454 adet konut lojman olarak tahsis edilmiştir. Bin 800 konutun lojman olarak tahsisi için ise görüşmeler devam etmektedir. Polislerin sosyal yaşamları için her ilimizde polisevleri ve polis lojmanları sayısı da ikili protokolle TOKİ'den alınan 6 bin 166 yeni lojmanlarla iyileştirilmiştir. Lojman sayısı 43 bin 547 kadardır.

Böylece, Emniyet Teşkilatımızın ülke genelindeki lojmanlaşma oranı yüzde 19'dan yüzde 22'ye çıkmış olacaktır.

Atama ve terfiler de şikayet konusu...

Terfi ve atamalarda bugüne kadar hakkaniyet gözetilmiştir. Ayrıca özlük hakları iyileştirilmiş, sosyal tesislerin artışı sağlanmıştır.

Polislerin eğitim düzeyinin yükseltilmesi için neler yapıyorsunuz?

2003 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü ile Açıköğretim Fakültesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde; Açıköğretim Fakültesi ön lisans programından bugüne kadar 24 bin 876 polis memuru oldu. Mezun olmuş halen 66 bin 662 personelimiz ise eğitimine devam etmektedir. Bu çalışmanın devamı niteliğinde Polis Yüksek Okulu mezunları ile açıköğretim ön lisans programını tamamlayan personelin müracaat edebildikleri Açıköğretim Fakültesi Lisans Tamamlama Programı başlatılmıştır. Bu programa 12 bin 892 personel devam etmektedir.

O günleri özlüyorum

32 yaşında Malatya Emniyet Müdürü oldunuz. Teşkilatın içinden gelen birisi olarak o yılları özlüyor musunuz?

O günleri düşününce heyecanlanıyorum. Çünkü gerçekten zevkle, heyecanla yaptığım görevlerden biridir. Meslek hayatımda diyebilirim ki, en zevkli, en renkli günlerim Malatya Emniyet Müdürlüğüm sırasında geçti; ancak en yoğun, en stresli, en zor günlerdi. Toplumsal olayların, terörün henüz Türkiye'nin birçok ilde bilinmediği bir dönemde Malatya'da toplumsal olaylar vardı, terör vardı. Radikal sol grupların, bugün karşılaştığımız eylemlerinin bir kısmı o gün Malataya'da vardı, yaşıyorduk.

Hakikaten o günleri hiç unutmuyorum, özlüyorum. Çok zor günlerdi, çok riskli günlerdi. Hem toplumsal olaylar, mitingler, yürüyüşler, geceleri bombalamalar ama buna rağmen asayişi temin ettim. Belki çok yoruldum ama hep güzelliklerle anılırım. Malatya'da asayişi sağladım. O günleri bilen Malatyalılar halen söylerler.

Aksu'dan 'sahte bakan' şakası

Tercüman'I makamında kabul eden İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, muhabirimiz Mehtap Gökdemir ile foto-muhabirimiz Kadir Şengün'e küçük bir şaka yaptı. Bu şakaya Bakan Aksu'nun Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri İbrahim Saraçoğlu da katıldı. Ekibimizi karşılayan Saraçoğlu, 'Tam vaktinde geldiniz, gelin içeri' dedi. Ekibimiz içeri girdikten sonra muhabirimiz, 'Sayın Bakan makamda yok' dedi. Saraçoğlu, 'Ne Bakanı? Sen makamı çekeceğiz dememiş miydin?' diye sordu. Muhabirimiz sadece, 'Makam mı?..' diyebildi. Ekibimiz, kısa bir şaşkınlığın ardından makam odasından çıkarak, Özel Kalem Müdürü'nün odasına geçti. Saraçoğlu, 'Bakan burada yok ki' dedi ve ardından, 'Makama başka birini koyalım' diye takıldı. Muhabirimiz de, 'Ben de 'sahte bakan' diye haberi yazarım' diye karşılık verdi.

Bunun üzerine 'Bir bakalım' diyerek birkaç dakikalığına kaybolan Saraçoğlu, yanında İçişleri Bakanı Aksu ile birlikte tekrar odaya geldi. Bu sefer Bakan Aksu, 'Ya Mehtap, sen 'makamı çekeceğiz' dememiş miydin?' diye sorunca salonda kahkahalar koptu.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber