'Başmüzakereci Babacan, Brüksel'in yolunu unuttu'

Haber Giriş : 29 Ağustos 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

FINANCIAL Times gazetesi, Başmüzakereci Ali Babacan'ı, Brüksel'i çok az ziyaret ettiği için eleştirdi.

Dünyanın önde gelen finans gazetelerinden Financial Times, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin karşılıklı anlayış eksikliği nedeniyle olumsuz bir yolda olduğu değerlendirmesinde bulundu. Vincent Boland imzalı haber-analizde, İstanbul'da bulunan AB Enformasyon Ofisi'nin bile daha çok ikinci el bir kıyafet dükkanı gibi göründüğü, kapıda duran birliğin bayrağında olan yıldızlardan birinin de düşmek üzere olduğu belirtildi.

Sorunların göstergesi

Haberde, en güneşli günlerde bile ofisin bulunduğu Mete Caddesi'nin, hemen yan taraftaki beş yıldızlı otel nedeniyle karanlıkta kaldığı ifade edildi. Görevi Avrupa Birliği konusunda bilgi vermek olan ofisi kimsenin ziyaret etmediği kaydedilen haberde, ofiste de sıkılmış bir güvenlik görevlisi ile kimsenin ilgisini çekmeyen broşürlerin bulunduğu belirtildi. Haberde, Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakerelerine başlamasından 10 ay sonrasında ofisteki bu görüntünün aslında Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerde daha büyük bir sorunların bir göstergesi olduğu değerlendirmesi yapıldı. Türkiye'de seçimlere bir yıl kaldığı ve bazı çevrelerin AB üyeliği istemediği belirtilen haberde, iki tarafın da hemen her konuda bir çıkmaza girdiği ve bu çıkmazı aşmak için istekli görünmediği ifade edildi. Haberde adı açıklanmayan ancak Ankara'da görev yaptığı bildirilen bir Avrupalı diplomatın, 'Türk Hükümeti içinde AB'ye karşı şaşırtıcı derecede bir ilgisizlik var' dediği aktarıldı.

Türban kararı etkili oldu

London School of Economics'ten (Londra Ekonomi Okulu) Türkiye-AB ilişkilerini yakından inceleyen Kirsty Hughes, gazeteye yaptığı açıklamada, 'Ali Babacan nerede? Şüphesiz, bütün bu siyasi konuları koordine etmesi gerekiyor ama aslında Ankara'da ve Brüksel'in kapılarını çalmıyor' dedi.

Haberde diplomatlara göre Erdoğan'ın başörtüsü gibi konularda AB'nin kendini destekleyeceğine inandığını ancak AIHM'nin türban kararı ile şok olduğu ifade edildi. Haberde, bu yüzden Erdoğan'ın, Türkiye'nin AB üyeliğinin kullanılabilirliğini sorguladığı değerlendirmesi yapıldı.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber