Yüksek Denetleme Kurulu, kamu bankalarının özelleştirilmesi için öngörülen yasal sürenin dolduğu uyarısını yaptı.

Haber Giriş : 03 Mart 2004 06:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Denetleme Kurulu, kamu bankalarının özelleştirilmesi için öngörülen yasal sürenin dolduğu uyarısını yaptı.

Aktif yapılarının düzeltilmesinin ardından Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın özelleştirilmesini öneren Kurul, bu bankaların ?Hazine'nin hazinedarı? durumuna geldiğine işaret etti. Kurul, ?Yöneticileri kusura bakmasınlar; ama bu bankalar tam olarak bankacılık yapamıyor.? tespitini yaptı.

Başbakanlık'a bağlı Yüksek Denetleme Kurulu (YDK), kamu bankalarıyla ilgili görüşlerini Tasarruf  Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen bankalarla ilgili iddiaları araştırmak amacıyla kurulan Meclis araştırma komisyonuna iletti. YDK, hem komisyona bilgi verdi, hem bir rapor sundu. Raporda, kamu bankalarının gerekli alt yapı çalışmaları tamamlanarak özelleştirilmesi gerektiği belirtildi ve bu konudaki yasal sürenin Kasım ayında dolduğuna dikkat çekildi. Yine, Bakanlar Kurulu'nun 1,5 yıl ek süre verilmesine ilişkin yasa hükmünün de yerine getirilmediği hatırlatıldı.

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu üyesi Reşat Mogan da komisyona verdiği bilgide, 25 Kasım 2000'de yürürlüğe giren 4046 sayılı yasanın ?Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın üç yıl içinde özelleştirilmesi? için öngördüğü sürenin dolduğunu aktardı. Yine, yasa gereği ?1,5 yıl ek süre verilme? yetkisi olan Bakanlar Kurulu'ndan henüz bir karar çıkmadığına değinen Mogan, ekonomik konjonktürün izin vermesi durumunda bu bankaların süratle özelleştirilmesinden yana olduklarını söyledi. Ekonominin ve sektörün biraz daha canlanması, bankaların aktif ve pasif yapılarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Mogan, ?Mümkün olan en kısa sürede bunların özelleştirilmesi gerekir. Genel olarak, devletin finansman sektöründen büyük ölçüde çekilmesini arzu ediyoruz.? dedi.

Mogan, Ziraat Bankası ile Halkbank'ın paralarının yüzde 80'inin Hazineye verilen borç niteliğinde olduğunu anlatırken, ?Kredilendirme, son derece az. Özel bankalarda yüzde 50-60'lara kadar çıkabilen mevduatın krediye dönüşme oranı ise yüzde 10 civarındadır. Yönetenleri kusura bakmasınlar, şu anda bu iki banka tam anlamıyla bankacılık yapamıyor. Hazine'nin hazinedarlığını yapıyor.? diye konuştu.

Kamu bankalarıyla ilgili olarak ?mevzuatın uygulanmamasından? kaynaklanan sorunlar yaşandığına da işaret eden Mogan, ?Ortada mevzuat var, ama mevzuatı uygulayan yok.? diye yakındı. Mogan, ?Mevzuatın uygulanmadığını ortaya koyan kuruluşlar var. Biz varız, bankalar yeminli murakıpları var, zaman zaman devreye giren Devlet Denetleme Kurulu var. Fakat dinleyen yok. Halk Bankası'nda birçok soruşturma talebimiz gecikmeyle yapıldı. Görevinden alınması gereken kişiler alınmadı, dolayısıyla hatalar tekerrür etti.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber