Kredi kartlarında 1 Eylül'e dikkat

Haber Giriş : 31 Ağustos 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KREDİ kartında asgari ödeme tutarı 1 Eylül'den itibaren yüzde 20'ye çıkarılıyor. Örneğin bin YTL'lik kredi kart borcunuza karşılık daha önce 100 YTL olan asgari ödeme tutarınız 200 YTL'ye yükselecek. Asgari tutarın altında yapılan ödemelere ise gecikme faizi uygulanacak. Yeni uygulama bütçelerini aylık yüzde 10 asgari ödemeye göre planlayanlar açısından ilk başta sıkıntı yaratsa da, faiz yükünü düşürmesi nedeniyle tüketici lehine olacak. Daha önce ortalama aylık yüzde 4.19 faiz oranından sadece asgarisini ödeyerek borcunu 98 ayda kapatabilen tüketici yeni uygulama ile borcunu 31 ayda temizleyebilecek.

'SORUN YAŞANMAZ'

Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, Banka ve Kredi Kartları Kanunu'nun yayınlandığı Mart 2006 tarihinden beri asgari ödeme tutarlarının kademeli olarak artırılarak tüketicilerin uyarıldığını ve bu yüzden geri ödemelerde önemli bir sorun yaşanmayacağını öngördü.

Sezgin, şöyle devam etti: 'Faiz yükünü düşürmek amacıyla böyle bir maddeyi yasaya koydurdular. Ancak burada iki hata var. Bu tür rakam içeren unsurların yasaya girmemesi lazım ki, esnekliğini sağlayabilelim. Günün koşullarına göre değiştirmek gerekirse yeniden yasa değişikliği gerekiyor. Oranın yönetmeliklerle belirlenmesi gerekiyordu. İkincisi; tüketicilerin zorlanma olasılığı var. Buna karşın biz Garanti olarak ayrıca bütün bankalar bir anda yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarmayalım diye kademeli artırmayı seçtik. Şu anda asgari ödeme tutarımız yüzde 16'ydı. 1 Eylül'den itibaren otomatikman yüzde 20'ye çekiyoruz. Ayrıca son üç aydır ekst- relerde müşterilerimizi uyarıyoruz. Kanımca; çok büyük bir sorun yaşanmayacak. Bunu atlatacağız.'

Bakanlıktan kart uyarısı

SANAYİ Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, yarından itibaren kredi kartında en az ödeme tutarının yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkacağını belirterek tüketicileri uyardı. Pektaş, 'Tüketicinin ödediği tutar, yüzde 20'nin altında kalırsa, bu kısım için akdi faiz değil, gecikme faizi uygulanacak. Böylece tüketici daha fazla faiz ödemek zorunda kalacak. Tüketiciler eski alışkanlıklarını sürdürmesin' diye konuştu.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber