Bakan Yıldız: İndirimler 3 gün faz farkıyla yansıyacak

- "60 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz sektöründen bahsedersek içinde bulunduğumuz yılda, fiyatlar bu seviyede seyrederse yaklaşık 13 milyar dolarlık vatandaşımıza yansıtacağımız bir indirimden bahsediyoruz"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2015 17:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakan Yıldız: İndirimler 3 gün faz farkıyla yansıyacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ilk defa 19 milyonunu üzerinde aracın trafiğe çıktığını ve bu araçlar için hizmetlerin doğru bir şekilde karşılanmasının son derece önemli olduğunu söyledi.

Yıldız, Türkiye Petrolleri (TP) Petrol Dağıtım Anonim Şirketi'nin yeni genel müdürlük binasının açılışında konuştu.

Türkiye'de ilk defa 19 milyonun üzerinde trafiğe çıkan araç sayısına ulaşıldığını ifade eden Yıldız, "Hizmetlerin doğru bir şekilde karşılanması son derece önemli. Biz 8,6 milyon araçtan aldık ve şu anda 19 milyon 300 bin civarına geldi. Bizim petrol ve ürünleriyle alakalı yaptığımız ithalatın en önemli kısmını yine ulaşım sektörü karşılıyor. Ulaşım sektöründe bu tür tüketimler daha fazla yer alıyor" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde dolarda yaşanan gelişmeler, avro bölgesinde Yunanistan'da yaşananlar ve dünyadaki tüketim rakamları sonrasında ham petrolün varil fiyatının 57-58 dolar bandına kadar gerilediğini hatırlatan Yıldız, şunları kaydetti:

"60 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz sektöründen bahsedersek içinde bulunduğumuz yılda, fiyatlar bu seviyede seyrederse yaklaşık 13 milyar dolarlık vatandaşımıza yansıtacağımız bir indirimden bahsediyoruz. Eğer dünya piyasalarında herhangi bir olumlu gelişme varsa birebir 3 gün faz farkıyla vatandaşlarımızın, sanayicilerimizin ve tüccarlarımızın bunu kendine mutlaka kar olarak yazacaklarını bilmeleri lazım. Dünyadaki net enerji ithalatında 11. sırada, petrol ithalatında ise 13. sırada olan bir ülkeyiz. Bu rakamlar gittikçe büyüyor. Aynı zamanda kaynak ülkelerin de ortasında bulunan, coğrafyasından kaynaklanan avantajlarını iyi kullanmaya gayret eden bir enerji sektörümüz, stratejimiz ve politikamız var. Transit boru hatları veya bir enerji merkezi haline gelebilecek stratejik boru hatları ile beraber gerek ham petrolde gerek doğalgazda bu projelerimizi geliştireceğiz."

Yıldız, Türkiye'nin siyasi hayatıyla bir dönüm noktasından geçtiğini ve 7 Haziran seçimlerinden sonra milli iradenin kendilerine tevdi ettiği görev çerçevesinde Türkiye'nin siyasi hayatının yeniden şekillendiğini belirtti.

Türkiye'nin büyümesinin hiçbir şekilde hangi siyasi zemin olursa olsun kesintiye uğramadığını ve uğramayacağını vurgulayan Yıldız, enerji sektöründe de liberalleşen, özelleşen yapıyla kamunun denetim görevini gördüğü, özel sektör sermayesinin de bulunduğu bir yapıya sahip olduğunu kaydetti.

- TP Petrol Dağıtım Anonim Şirketi'nin özelleştirme programına alınması

TP Petrol Dağıtım Anonim Şirketi'nin 2014 yılındaki performansıyla pazar payı içinde altıncı sırada yer aldığını, rekabet ortamında beşinci sıraya yerleşmek için çabaladığını söyleyen Yıldız, "Bu serüven içerisinde tabii ki özelleştirme programına alındığını hep beraber biliyoruz. Gerek bayilerimiz, gerek tüketicilerimiz ve vatandaşlarımız gerekse sektör açısından en doğru olanı, en uygun modeli inşallah yapmaya gayret göstereceğiz. Bunların içerisinde bildiğiniz gibi blok satışların olduğu gibi aslında halka arzların da çok iyi örneklerini hep beraber gördük. Türk Hava Yolları, Halk Bankası ve Türk Telekom'da olduğu gibi. Tabii 13 yıl önceki rakamlarla, performansla şu an arasında çok büyük farklar var. Bunu 30 tane dağıtım şirketinden alıp şu anda 85 dağıtım şirketine ve 13 binden daha fazla bayiye taşıdık. Aynı şekilde LPG piyasasında 56 dağıtım şirketinden şu anda 79 tane dağıtım şirketi sayısına taşıdık. 6 bin olan bayi sayısı da 10 bin 400'e ulaştı" ifadelerini kullandı.

- "Hidrokarbon aramalarımız devam edecek"

TANAP ve Türk Akımı'yla ilgili yapılan çalışmalara da değinen Yıldız, hidrokarbon aramalarının da devam edeceğini bildirdi.

Karadeniz'de ve yurtiçindeki kara parçalarında yapılan hidrokarbon arama çalışmalarıyla toplam 1,9 milyar dolarlık kazanç elde edildiğini kaydeden Yıldız, "Bu, 45 tane toplam petrol arama şirketleriyle beraber gerçekleşti. 28'i yerli, 17'si de yabancı firmalardan oluşan bir arama filomuzun olduğunu söylemem lazım. İnşallah hidrokarbon varsa bulacağız ve bunu da ekonomimize kazandıracağız. Türkiye'nin en büyük kazanımlarından birisi de gerek madencilik gerekse petrol aramayla yapılan işlemlerdir" şeklinde konuştu.

TP Petrol Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürü Gül de benzer bir kamu şirketiyle ortaklaşa kullanılması, genişleyen bayi ağı ve büyüyen hacminden dolayı eski binanın kendileri için yetersiz kalmaya başladığını belirtti.

Gül, daha modern şartlarda rekabetçi ve çağın gereklerine uygun şekilde hizmet verebilmek amacıyla dizayn edilmiş, gerekli teknolojiye sahip, alt yapısı sağlam ve büyüyen Türkiye'nin kurumsal kimliğine uygun bir binaya taşındıklarını ifade etti.

TP Petrol Dağıtım Anonim Şirketi'nin yeni genel müdürlük binasının açılışına, TP Genel Müdürü Besim Şişman, TP Petrol Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürü Mutlu Gül, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Başkanı İmran Okumuş, TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni de katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber