Telekomünikasyon Kurumu, sanal imzaya ilişkin yıl sonuna kadar tamamlanması gereken 6 ayrı konuda yönetmelik taslakları üzerinde çalışıyor.

Haber Giriş : 03 Mart 2004 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekomünikasyon Kurumu, sanal imzaya ilişkin yıl sonuna kadar tamamlanması gereken 6 ayrı konuda yönetmelik taslakları üzerinde çalışıyor.

Kuruma, yaklaşık 10 şirket elektronik imza üretme konusu ile ilgilendiklerini bildirdi.

Elektronik imzanın hukuki ve teknik yönleri ile kullanımını düzenleyen yasanın çıkarılmasının ardından bu konuda gerekli hazırlıkları yapmakla görevlendirilen Telekomünikasyon Kurumu, çalışmalarını hızlandırdı.

Telekomünikasyon Kurumu Başkan Yardımcısı Mustafa Alkan, yaptığı açıklamada, elektronik imzanın (e-imza) AB üyesi ülkelerde ve ABD'de uygulandığını anımsattı.

Türkiye'de ise AB normlarına uygun bir şekilde hazırlanan tasarının ocak ayında yasalaştığını belirten Alkan, yasanın elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarının faaliyet ve işlemlerinin denetimini Telekomünikasyon Kurumu'na verdiğini kaydetti.

Kurumun yasa gündeme geldiği andan itibaren çalışmalarına başladığını anlatan Alkan, e-imza konusunda kurum içinde çalışma grubu kurduklarını, bunun paralelinde de kamu kurumları, üniversiteler, sektör ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımıyla e-imza Ulusal Koordinasyon Kurulu oluşturulduğunu, kurulun gelecek hafta toplanacağını belirtti.

Kurumda oluşturulan çalışma grubunun, diğer ülkelerde konuya ilişkin yapılan çalışmaları ve mevzuatı incelediğini ifade eden Alkan, kurumda bu konuda birikim oluştuğunu, bu yöndeki çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti. Alkan, ayrıca altyapı, standardizasyon, düzenleme ve hukuk çalışma grupları da oluşturduklarını, grupların muhtemel sorunları ortadan kaldırmak üzere çeşitli konularda mevzuat çalışmaları yapacağını ifade etti.

Alkan, e-imzanın Türkiye'de yeni ve az bilinen bir konu olduğunu, yetişmiş insan kaynağının yeterli düzeye ulaşmadığını, bu nedenle eğitim çalışmalarına da ağırlık verdiklerini bildirdi.

Mustafa Alkan, Telekomünikasyon Kurumu'nun yasanın verdiği görev gereği 6 ayrı konuda yönetmelik hazırlamak üzere çalıştığını, yıl sonuna kadar yönetmeliklerin çıkarılacağını kaydetti.

Sanal ortamda zamanın çok önemli olduğunu, bu nedenle kurumun sertifika kurumlarına anında tebligat yapabilmesi gerektiğini vurgulayan Alkan, tebligat konusu başta olmak üzere sigorta konularında düzenlemelere gereksinim duyulduğunu dile getirdi.

Alkan, düzenleme yapılacak konuları arasında güvenli e-imza oluşturma ve doğrulama araçları, elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları usul ve esasları, hizmet sağlayıcıların yükümlülükleri, sertifikaların iptaline ilişkin yaptırımlar ve denetimler konusunda ikincil mevzuat bulunduğunu söyledi.

LİSANSLAR, YIL İÇİNDE VERİLECEK

Alkan, kurumlara ya da vatandaşlara elektronik sertifika hizmeti vermek isteyen yaklaşık 10 kurumun, konuyla ilgilendiğini Telekomünikasyon Kurumu'na ilettiğini, yıl içinde ilgili kurumlara lisans vermeye başlayacaklarını belirtti.

Elektronik imzanın elle atılan imza ile aynı hukuki sonuçları doğuracağını vurgulayan Alkan, e-imzanın, elle atılan imzanın kopyalanarak internette ilgili belgenin altına yapıştırılması şeklinde algılandığını, bunun doğru olmadığını ifade etti.

Elektronik imzanın lisans almış kuruluşlar tarafından üretileceğini belirten Alkan, yetkili kuruluşların sertifika hizmeti vereceğini ve konunun güvenliğinden bu kuruluşların sorumlu olacağını kaydetti.

Telekomünikasyon Kurumu Başkan Yardımcısı Alkan, e-imza kullanımının elektronik devlete geçiş uygulamaları için teknik, hukuki ve sosyal açıdan önemli bir altyapı oluşturacağını vurgulayan Alkan, bunun da internet kullanımını artıracağını ve devlette kırtasiyeciliği önemli ölçüde azaltacağını bildirdi.

haberanaliz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber