Polis ?vatan haini' dedi halk galeyana geldi

Haber Giriş : 01 Eylül 2006 09:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

30 Ağustos törenlerinde, ?İsrail askeri olmayacağız' pankartı açınca vatandaşın tekme tokat giriştiği 4 genç, VATAN'A konuştu: Açıkçası halktan böyle tepki beklemiyorduk. Polisin provokasyonuna geldik...

Milli duyguların hat safhada olduğu zafer gününde, amaç Türk halkının çoğunun da desteklediği bir konu bile olsa, pankart açıp eylem yapmaya kalkışmak büyük cesaret istermiş! Bunu önceki gün eylem yapan 4 üniversiteli gence gelen reaksiyonla öğrenmiş olduk. İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kollektifi üyesi gençler, linç edilmekten zor kurtuldu. Onlar halkı polisin provoke ettiğini düşünüyor. Gözaltına alındıktan sonra dün serbest kalan öğrenciler, yaşadıkları korku dolu anları VATAN'a anlattı.

HALK DA MI VATAN HAİNİ
* Neden böyle bir günde eylem yapmaya karar verdiniz?
Rüya: Bakanlar Kurulu'nun Lübnan'a asker gönderilmesini görüştüğü gün eylem yapmayı aklımıza koyduk. Bayramdan bir gün önceydi. Sabah 06.30'a kadar pankartı ancak hazırladık. Bir saat kadar uyuduktan sonra da Adnan Menderes Bulvarı'nın yolunu tuttuk. Zırhlı birliklerin geçişinde Hakan, ?Tabur tabur geçenler tabut tabut dönmesin? demişti. İşte biz bu eylemi bu yüzden yaptık.

* Halktan böyle bir tepki bekliyor muydunuz?
Hakan: Açıkçası beklemiyorduk. İlk başta ses çıkaran olmadı. Pankartı açıp, ?Lübnan'a asker göndermeyin? diye slogan attığımızda vatandaşlar tepki göstermedi. Gözlüklü bir çevik kuvvet polisi halkın arasına girip ?İşte vatan hainleri' diye bağırmasaydı olay büyümeyebilirdi. Bu sözün ardından halk bizi yuhalamaya, bariyerleri aşıp tekme tokat vurmaya başladı.

* Güvenlik önlemleri de çok sıkıydı. Korkmadınız mı?
Hakan: Korkmadık, bu eylemi yaptık. Çünkü Türkiye'nin İsrail temelli, ABD destekli işgalde yeri yok. Ama yine de ucuz atlattık. Çatılarda keskin nişancılar vardı, her an vurulabilirdik.

* Peki vatan haini misiniz?
Nihat: ?Asker göndermeyelim, kirli savaşa ortak olmayalım' demek vatan hainliğiyse öyleyiz. Ama o zaman Türk halkının çoğu vatan haini.

* Vatandaş ne diyordu size vururken? Neye kızmışlardı?
Musa: Bir vatandaş, ?Siz terörist misiniz?' diye sordu, ?Hayır' dedim ?Biz Lübnan'a asker gitmesin diye bunu yaptık.' Bunu duyduktan sonra bana vurmaktan vazgeçti.

* Bir örgütle ilişkiniz var mı? Eylemi kimin adına yaptınız?
Musa: Hiçbir örgütle ilişkimiz yok. Biz bu eylemi İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kollektifi adına yaptık.

?Cerrah'tan davacıyız?
EYLEMCİLERİN avukatı Oya Ersöz, öğrenciler adına İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi: ?Halkın lince yani suça teşvik edilmesi söz konusu. Sayın Cerrah hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Eğer savcılık makamı soruşturma açılmasına izin vermezse konuyu AİHM'e taşıyacağız. Ayrıca galeyanı yaratan ve çocukların az daha linç edilmelerine neden olan polisin de tespitini isteyeceğiz.?

CHP'DEN TEPKİ: CHP Genel Merkezi de, İçişleri Bakanı Aksu'ya gönderdiği mektupta, ?Öğrencilerin düşüncelerini dile getirmesi, kimilerine göre hoş olmayabilir, hatta suç sayılabilir. Ama Emniyet Müdürü'nün linç girişimini olumlu bulmasını doğru bulmuyoruz? dedi.

'Güzel olmuş'u savundu
Cerrah, 30 Ağustos'taki linç girişimiyle ilgili sözlerine yönelik eleştirilere cevap verdi: ?Çatılarda keskin nişancılar vardı. Bu kişiler canlı bomba da olabilirdi. Keskin nişancılar da ateş edebilirdi. Yoldan geçen tank, kariyer gibi araçların altında da kalabilirlerdi. Arkadaşlarımız eylemcilere kısa sürede müdahale etti. Linç girişimini övmedim. Bir emniyet müdürü olarak linç girişimine ben de karşıyım. Bunu alkışlamamız mümkün değildir. ?Güzel olmuştur' şeklindeki sözlerim, kurtuluş mücadelesinin kazanıldığı günün kutlamasının yapıldığı bir tören sırasında yapılmak istenen eyleme halkın gösterdiği tepkiyedir.?

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber