İdarecileri görevden almanın incelikleri

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Temmuz 2015 09:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İdarecileri görevden almanın incelikleri

Bazen kamu idareleri yöneticileri görevden almak ister, bazı haller de vardır ki kamu idareleri isteseler de idarecileri görevde tutamazlar.

Yine atanma ve görevden almalarda usulde paralellik ilkesi ve istisnaları da bilinmesi gereken hususlardandır.

Bu yazımızda bu konuları örnekleriyle izah etmeye çalışacağız.

Aylıktan kesme cezası alan daire başkanı ve üstü idarecilerin durumu Üniversitede ya da başka kurumlarda aylıktan kesme cezası ile tecziye edilen daire başkanı görevine devam edebilir mi?

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 53'üncü maddesinin (b) fıkrasında; öğretim elemanları memur ve diğer personelin disiplin işleri ile disiplin amirlerinin yetkilerinin Yükseköğretim Kurulu'nca, devlet memurlarına uygulanan usul ve esaslara göre düzenleneceği hükme bağlanmış,

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 132'nci maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarında ise; "Disiplin cezaları verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder ve derhal uygulanır. Aylıktan kesme cezası ile tecziye edilenler 5 yıl, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile tecziye edilenler 10 yıl boyunca daire başkanlığı kadrolarına, daire başkanı kadrosunun dengi ve daha

üstü kadrolara, bölge ve il

teşkilatlarının en üst yönetici kadrolarına, düzenleyici ve denetleyici kurumların başkanlık ve üyeliklerine, vali ve büyükelçi kadrolarına atanamazlar" hükmüne yer verilmiştir.

Sonuç olarak ister üniversitelerde isterse diğer kamu kurumlarında görev yapanlardan kendilerine disiplin cezası olarak aylıktan kesme ve üstü disiplin cezası verilenlerin, daire başkanı, daire başkanı kadrosunun dengi ve daha üstü kadrolar, bölge ve il teşkilatlarının en üst yönetici kadroları, düzenleyici ve denetleyici kurumların başkanlık ve üyelikleri, vali ve büyükelçi kadroları ile kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilat kanunları çerçevesinde bu görevlere muadil idari kadrolara atanmamaları gerektiği gibi; görevleri esnasında söz konusu cezalar ile tecziye edilmeleri halinde de aynı madde hükmünün mefhumu muhalifi gereğince hukuken bu görevleri yapabilme niteliğini kaybettiklerinden bulundukları idari kadrolardan alınmaları gerekmektedir. (DPB) Kamu kurumları isteseler dahi bu cezaları alanları bu görevlerde tutamazlar. Şayet bu cezaları alan personelden masum olduklarını düşündükleri varsa disiplin kurullarında bu cezaların kaldırılması gerekir.

Müşterek kararnameyle atananların aylıktan kesme cezası karşısındaki durumu Müşterek kararname ile atanan bir genel müdür yardımcısı ve üstü görevlerde bulunanlar, şayet aylıktan kesme cezası almışsa atanma şartlarını kaybettiği gerekçesiyle müşterek kararname olmadan görevden alınabilir mi?

2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanun'da hangi personelin müşterek kararnameyle atanacağı açıkça belirlenmiştir. Aynı şekilde müşterek kararname ile atananların görevden alınmaları da müşterek kararname ile yapılmaktadır. Dolayısıyla atanmaları müşterek kararname ile yapılan genel müdür yardımcısının ya da üstü görevlerde bulunanların da aylıktan kesme cezası nedeniyle görevden alınması müşterek kararname ile yapılmalıdır. Atanma şartları kaybedildi denilerek bakan onayıyla bunların görevden alınmaları mümkün değildir.

Yazının devamı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber