Talim Terbiye değişiklikleri yetiştiremedi, 1 milyon 200 bin kitap çöpe...

Haber Giriş : 02 Eylül 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, yenilediği ilköğretim programlarında, pilot illerden gelen öneriler doğrultusunda yaptığı değişiklikleri, baskıya giren ders kitaplarına yansıtamadı. Ücretsiz olarak dağıtılacak ilköğretim kitaplarının ihalesinin temmuz ayında yapılıp ağustos ayı içinde okullara gönderilmeye başlanmasına karşın, müfredatta ağustos ayında değişiklik yapıldı.

Bakanlık, ilk defa bu sene uygulanacak ve kademeli olarak ilerleyecek olan 6, 7 ve 8. sınıf müfredatının Sosyal Bilgiler, Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi gibi ana alanlarında değişiklikler yaptı. Talim Terbiye Kurulu'nun müfredat değişikliklerine yönelik kararı 7 Ağustos'ta karara bağlandı. Karar, kitapların baskısına yetişemediği için, öğretmenler yapılan yeniliklerden ancak internet yardımıyla haberdar olabilecekler.

TALİM TERBİYE YETİŞTİREMEDİ

MEB, geçen yıl ilköğretim Türkçe, Fen ve Teknoloji, Matematik, Sosyal Bilgiler ders programlarını yeniledi. Ancak pilot illerden uygulamada zorluk çekildiği yönündeki gelen şikayetler üzerine, konu Talim Terbiye Kurulu'nda değerlendirmeye alındı. Kurul bünyesinde oluşturulan ihtisas komisyonları, eksiklikleri ve gelen önerileri dikkate alarak yeni müfredatta bazı değişiklikler yapılmasına karar verdi. Ders öğretim programının çok yoğun olması nedeniyle zamanın yetmediği yönündeki öğretmen şikayetleri göz önüne alınarak, programlar sadeleştirildi.

6, 7 ve 8'nci sınıflara ilişkin programlarla ilgili yapılan değişiklikler Talim Terbiye Kurulu'nun 'Öğretmenler Portalı' adlı internet sitesinde yayınlandı. İnternete girme imkanı olan öğretmenler, internet sitesinden indirdikleri binlerce sayfalık ders programlarını okulların açılmasına 2 hafta kala incelemek zorunda kalacaklar.

6'NCI SINIFLARI BAĞLIYOR

MEB'in yaptığı müfredat revizyonu, bu yıl 6'ncı sınıfta uygulanmaya başlanacağı için sıkıntıyı da 6'ncı sınıf öğretmenleri ve öğrencileri yaşayacak. Bakanlık, 6, 7 ve 8. sınıf müfredatını geçtiğimiz sene değiştirmiş ve bu seneden başlamak üzere kademeli olarak değiştirilmesi kararını almıştı. Bu yıl 7 ve 8'inci sınıf öğrencisi olanlar kapsam dışı bulunuyor. Bu yıl 6'ncı sınıfta olanlar 7 ve 8'inci sınıfa geçtiklerinde yeni müfredata göre eğitim alacaklar.

BAKAN ONAYI VAR

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de altında imzası bulunan Talim Terbiye Kurulu'nun 7 Ağustos'ta aldığı değişiklikte şöyle denildi:

'Söz konusu değişikliklerin, 2006-2007 öğretim yılından itibaren 6. sınıflardan başlamak üzere kademeli olarak uygulanması, okutulmakta olan ders programlarına, ders kitaplarına incelenmek üzere başvurusu yapılacak baskıya hazır nüshalara yansıtılması kararlaştırıldı.'

KİTAPLAR NE OLACAK?

İhalesi yaklaşık bir ay önce tamamlanarak baskıya giren ders kitaplarına, müfredatta yapılan son değişiklikler yansıtılamadı. Yeni müfredata uyum sağlamada zaten sıkıntı yaşayan öğretmenler, bu yıl da zor durumda kalacak. Yapılan son değişikliklere sadece internet kanalıyla ulaşma imkanı olan öğretmenlere, herhangi bir duyuru yapılmadı. Bakanlık, bu müfredat çerçevesinde basılacak kitaplar için seneye tekrar ihaleye çıkacak.

2005'te de yaşanmıştı

Milli Eğitim Bakanlığı, 2005-2006 eğitim-öğretim yılının başlamasına 10 gün kala müfredatta yine değişikliğe gitmiş ve öğretmenlere fotokopi yolunu önermişti. Bakanlık, ilköğretim müfredatındaki yaklaşık 5 bin konudan 507'sini değiştirmişti. Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler ve Türkçe derslerinde de birçok değişikliğe gidilmesi, yeni müfreadatta oldukça sıkıntı yaşatmıştı. AKŞAM 4 Eylül 2005 tarihinde bu konuyu manşetine taşımıştı.

Geçen yılki zarar 191 milyon YTL

MEB, ücretsiz kitap kampanyasında yüksek maliyetten kaçınmak için her sene kitap basmak yerine öğrenciden öğrenciye kitap değişimi planlamıştı. Ancak, müfredatta sık sık yapılan değişiklikler ve özellikle kitapların basımından hemen sonra gerçekleştirilen değişiklikler buna engel oldu.

Bakanlık, 2 hafta sonra başlayacak eğitim-öğretim yılı için 6'ncı sınıflara dağıtılan yaklaşık 10 milyon ders kitabını önümüzdeki sene yeniden basmak zorunda kalacak. 10 milyon ders kitabının bakanlığa maliyeti ise yaklaşık 24 milyon YTL'yi buluyor. Bakanlık, geçen sene yeni ilköğretim 1-5 müfredatı için 85 milyon kitap basmıştı. Bu kitapların tamamında değişikliğe gidildiği için bu sene yeniden basılarak öğrencilere gönderildi. Geçen yıl ki müfredat değişikliği nedeniyle yenilenen kitapların maliyeti 191.7 milyon YTL oldu.

1.2 milyon kitap çöpe gidecek

6'ncı sınıfta yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci eğitim görüyor. Bu yıl müftedat değişikliğine rağmen yeni kitap basılmayacak. Değişiklikler öğretmenler tarafından öğrencilere kitap dışı yöntemlerle aktarılacak. Ancak öğrenciler müfredata tam olarak uygun olmayan kitaplarla eğitim almış olacak.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber