Okul Müdürleri sistemi eleştirdi

Haber Giriş : 02 Eylül 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kabataş Erkek Lisesi Müdürü, 'Üçüncü yerleştirme yerine yedekten öğrenci alınmalı' dedi. Galatasaray Lisesi Müdürü, sistemin hatalı, bu açıkların da israf olduğunu söyledi

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ikinci dönem yerleştirme sonrasında anadolu ve fen liseleri kontenjanları açık kaldı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise üçüncü yerleştirme döneminin "kesinlikle açılmayacağı"nı söyledi.

İstanbul'da OKS ile öğrenci alan okullarda yaklaşık 900 kontenjan açığı bulunurken polis kolejleri kayıtlarıyla bu açık artıyor. Çünkü kayıt yaptırmış olan bazı öğrenciler kayıtlarını geri çekerek tercihlerini ya polis kolejinden ya da diğer okullardan yana kullanıyor.

'Yedekten alınmalı'

İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'nin kontenjanı 180 ancak 26 öğrenci açığı var. Okul Müdürü Recep Memiş, üçüncü yerleştirmenin eşitlik ilkesine ters düşeceğini belirterek şunları söyledi: "Üçüncü kayıt dönemi açılırsa puanlar anormal derecede düşer. Anadolu lisesine normalde girmeye hak kazanamayanlar bu liselere girer. Bu sefer de kaos çıkar. Üçüncü yerleştirme yerine, ikinci yerleştirme sonrasındaki yedek listelerden öğrenci alınabilir. Bu yöntem uygulansaydı böyle bir sorun olmayacaktı."

'Sistem hatalı'

Galatasaray Lisesi'nde puanlar çok yüksek olduğu için kontenjanlarının açık kaldığını söyleyen okul müdürü Doç. Dr. Gün Kut da şöyle konuştu:
"Üçüncü yerleştirme döneminin açılmaması bizim aleyhimize. Kıt kaynakların rasyonel kullanılması prensibine uygun değil. Çünkü Galatasaray Lisesi'nde 6 açık var ve buraya girmek isteyen ve bu açığı doldurmaya müsait bir sürü öğrenci bulunuyor. Burada arz da var, talep de. Sistem doğru çalışmadığı için bizde kontenjan açığı var."

900 açık, 30 sınıf eder

Bahçelievler Anadolu Lisesi Müdürü Suat Bozkurt ise bu durumun Milli Eğitim Bakanlığı'nın tasarrufu olduğunu ifade ederek, "Anadolu liselerinin boş kalması hoş olmayacak. Öğrencilerin büyük çoğunluğu üçüncü yerleştirmenin olmayacağını görünce değişik okullara yazıldı. İstanbul'da 900 açık demek 30'ar kişiden 30 tane sınıf anlamına geliyor" dedi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber