Sağlık Bakanlığı, hastane polikliniklerindeki yığılmaları önlemek amacıyla kurduğu semt polikliniklerinin açılmasını kolaylaştırdı.

Haber Giriş : 04 Mart 2004 17:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, hastane polikliniklerindeki yığılmaları önlemek amacıyla kurduğu semt polikliniklerinin açılmasını kolaylaştırdı.

Polikliniklerin açılmasında, hastanenin teklifi ve sağlık müdürlüğünün onayı yeterli olacak.

Yataklı tedavi kurumlarındaki poliklinik hizmetlerine halkın kolay ulaşabilmesi, hastane polikliniklerindeki yığılmaların önlenmesi amacıyla kurulan semt polikliniklerinin açılması, hizmetin veriliş şekli, poliklinik ve acil servis hizmetlerinin çalışma usul ve esaslarını belirlemek amacıyla ''Semt poliklinikleri Yönergesi'' hazırlandı.

Yönerge, Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim ve araştırma ile devlet hastanelerine bağlı faaliyet gösteren semt polikliniklerini kapsıyor. Yönergeye göre, ayaktan muayene, tetkik ve tedavi birimleri olan ve hastanede verilen poliklinik hizmetinin aynısını veren semt poliklinikleri, hastanenin teklifi ve sağlık müdürlüğünün onayı ile açılacak.

Semt polikliniklerinde yeterli sayıda personel bulundurulacak. Hasta muayene hizmetlerinin başlangıç ve bitiş saatleri, bölgenin ve kurumun özellikleri dikkate alınarak Baştabip tarafından belirlenecek. Poliklinikler, baştabipliğin teklifi ve sağlık müdürlüğünün onayı ile 24 saat hizmet verebilecek. Polikliniklerde, ihtiyaç duyulan uzmanlık dallarında poliklinik oluşturulacak.

ACİL HİZMETLER

Bünyesinde acil birimi kurulmasına karar verilen semt polikliniklerinde bu hizmet 24 saat esasına göre yürütülecek. Acil vakalarda ilk müdahaleyi müteakip, yatırılması gereken hastalar mevcut imkanlarla en seri şekilde bağlı bulundukları kliniğe, hastaneye veya en yakın yataklı tedavi kurumuna gönderilecek.

Gerekli tetkik, tahlil ve görüntüleme hizmetleri, poliklinikte yapılamıyorsa bağlı oldukları hastanelerce yapılarak sonuçlar ilgili polikliniğe bildirilecek. Hastaneler bu hizmetlerini hizmet satın alınması yoluyla gördürebilecekler.Semt polikliniklerinde, ilgili uzmanlarca, personel, tıbbi cihaz ve fiziki koşulların elverdiği nispette cerrahi müdahaleler yapılabilecek. Polikliniklerde baştabibin teklifi ve il sağlık müdürlüğünün onayı ile koruyucu ve tedavi edici ağız-diş sağlığı hizmetleri sunulabilecek, protez ve diğer tedavi üniteleri kurulabilecek.

YATIRILMASI GEREKEN HASTALAR

Semt polikliniklerinde yatışına karar verilen hastanın mağdur edilmemesi için, yatış işlemleri hastane ile koordine edilerek yapılacak. Hastanelerdeki boş yatak sayıları semt polikliniklerine bildirilecek. Polikliniklerde, muayene, tetkik, tahlil ve tedavi ücretleri, bağlı olunan hastanelerde uygulanan fiyat tarifesi esaslarına tabi olacak.

Semt polikliniklerinde elde edilen döner sermaye gelirleri, bağlı oldukları veya ilişkilendirildikleri klinik şefliği veya servise kaydedilecek. Semt polikliniklerinde çalışan hekimler, bağlı oldukları hastanenin döner sermayesinden faydalandırılacak.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber