Doğalgaz arz güvenliğine 200 milyon liralık yatırım

BOTAS, doğudaki arz kaynaklarından alınan dogalgazın talep noktalarına iletim hizmetlerinin surdurulebilirliginin saglanması icin yeni boru hattı inşa edecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2015 13:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doğalgaz arz güvenliğine 200 milyon liralık yatırım

Göksel Yıldırım

BOTAS, doğalgaz tedariği ve kaynak çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmaların yanında yeni yatırımlarla arz ve iletim altyapısını da güçlendiriyor.

Şirket, bu çabalar kapsamında doğudaki arz kaynaklarından alınan dogalgazın batıdaki ve güneybatıdaki talep noktalarına iletim hizmetlerinin surdurulebilirligi ve sistem güvenliğinin saglanması icin yeni bir boru hattıyla iletim sistemini güçlendirecek.

Mersin-Karaman (Ayrancı) Dogalgaz Boru Hattı, mevcut Gaziantep-Adana-Mersin Dogalgaz Boru Hattı'nın sonunda, Mersin sehir merkezinin yaklasık 10 kilometre kuzeydogusunda yer alan Mersin Pig Istasyonu'ndan cıkıs alacak, Karaman'daki Ayrancı Pig Istasyonu ve take-off vanasıyla son bulacak.

Hat, Mersin'in Akdeniz, Toroslar ve Erdemli ilceleri ile Karaman'ın Ayrancı ilcesinden geçecek ve yaklaşık 138 kilometre uzunlugunda olacak.

Boru hattında dogalgaz boruları, hat vanaları, pig istasyonları ve basınc dusurme ve olcum istasyonları gibi birimler kullanılacak.

Hattın insası sırasında hatla kesisen yuzeysel su kaynakları (nehir, dere ve benzeri) karayolu, demiryolu gibi alanlardan boru hattının gecirilmesi icin beton blok kullanımı, kum yataklanması ve plastik koruyucularla zemin emniyeti saglanacak.

Projenin insaat asamasında 200, isletme asamasında ise 10 kisinin calıstırılması planlanıyor.

Projenin, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının alması durumunda, yaklasık 30 ay icerisinde tamamlanması ve dogalgaz akısının baslaması öngörülüyor. Isletmeye alındıktan sonra hattın bakım ve kontrol isleri BOTAS tarafından yapılacak.

Mersin-Karaman (Ayrancı) Dogalgaz Boru Hattı'nın inşası için 200 milyon liralık kaynak kullanılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber