Asgari ücretliye vergi müjdesi

Haber Giriş : 05 Eylül 2006 08:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Asgari ücretlinin vergi yükü yarı yarıya düşürülüyor. Eşi çalışmayan asgari ücretli hiç vergi ödemeyecek. Böylece yıllık olarak 812 YTL dar gelirlinin cebinde kalacak.

Türkiye yıllardır konuşulan ancak bir türlü gerçekleştirilemeyen asgari ücret üzerindeki verginin hafifletilmesi konusunda tarihi bir adım atmaya hazırlanıyor. Maliye Bakanlığı, asgari ücretlinin vergi yükünü aşağı çekmek için iki alternatifli çalışma başlattı. Önümüzdeki yıldan itibaren yürürlüğe girmesi beklenen yeni sistemin hayata geçirilmesi halinde, asgari ücretlinin ödediği aylık vergi tutarı 67 YTL 70 kuruştan 33 YTL 85 kuruşu düşecek. Eşi çalışmayanlar ise hiç vergi ödemeyecek.

GİZLİ ÇALIŞMA:

Gelir Vergisi Kanunu'nda reform niteliğinde değişiklikler öngören çalışmaların içerisinde çok gizli ve örtülü bir şekilde asgari ücret konusunun da yer aldığı ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre birinci alternatifte; asgari ücretten kesilen yüzde 15 oranındaki Gelir Vergisi'nin bekar veya evlilik durumuna göre yarı yarıya düşürülmesi veya tamamen kaldırılması, ikinci alternatifte ise; özel indirim, aile ve çocuk indirimi gibi yollarla vergiye tabi matrahın düşürülerek ödenen verginin aşağı çekilmesi öngörülüyor.

812 YTL CEPTE:

Maliye, asgari ücretliden her ay 67 YTL 70 kuruş gelir vergisi kesiyor. Birinci alternatif olan oran indiriminin benimsenmesi halinde, yüzde 15'lik vergi yarıya düşürülecek. Böylece bekar bir asgari ücretlinin ödediği aylık vergi 33 YTL 85 kuruşa düşecek. Evli ve eşi çalışmayan asgari ücretlinin vergisi ise sıfırlanacak. Dolayısıyla yıllık bazda tam 812 YTL asgari ücretlinin cebinde kalacak. İkinci alternatifin benimsenmesi halinde ise Gelir Vergisi yine yüzde 15 olarak uygulanmaya devam edecek. Ancak, bunun yerine özel indirimler, aile ve çocuk indirimleri devreye girecek. Asgari ücretli kendisi, eşi ve her bir çocuğu için örneğin 50 veya 60 YTL gibi özel indirim alacak. Toplam indirim tutarı asgari ücretin brütünden düşürülecek. Böylece vergiye tabi gelir azaldığı için asgari ücretlinin vergisi düşecek. Her iki alternatifte de net asgari ücret yükselmiş olacak.

Bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber