Ekonomi kurmaylarını kırık not kaygısı sardı

Haber Giriş : 05 Eylül 2006 12:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomi yönetimi Türkiye'nin ?finans karnesini? çıkaracak olan IMF ve Dünya Bankası'nın Mali Sektör Değerlendirme Raporu'na kilitlendi. Ağustos sonunda Türkiye'ye gelen IMF ve Dünya Bankası heyetlerinin, BDDK, TMSF, Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlarla ilgili incelemesi hızlandı. Bu ay sonunda bitmesi beklenen toplantıların sonucunda IMF ve Dünya Bankası heyetleri Türkiye'deki finans sektörünün çok kapsamlı bir durum değerlendirmesi ortaya çıkaracak. Ardından Türkiye'nin ?finans karnesi? olarak görülen ?değerlendirme raporu? yayımlanacak.

BDDK ?CİDDİ UYUMSUZ?

Edinilen bilgiye göre, iki haftadır süren çalışmaların gelinen aşamasında Merkez Bankası'yla ilgili herhangi bir olumsuz değerlendirme olmadı. Ancak IMF ve Dünya Bankası heyetleriyle yapılan ilk değerlendirmelerde uluslararası standartlar açısından Maliye Bakanlığı'nın mevzuat, bütçeleme ve hesap yöntemleriyle ilgili olumsuz puan alacağı ?yüksek olasılık? olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan halen tahsilat ağırlıklı çalışan TMSF'nin de raporda, asli görevi olan mevduat sigortacılığına dönmesi gereğiyle ilgili eleştirileceği tahmini yapıldı. BDDK, değerlendirme standartlarının 25 temel ilkesinin 13'ünde ?ciddi ölçüde uyumsuz? ve ?uyumsuz? bulundu. Uluslararası ilkeleri belirleyen Basel standartlarına göre BDDK öncelikle banka kuruluşuna izin verme yetkisine sahip otorite olarak, kuruluş kriterlerini belirleme ve kuruluş başvurularını reddetme yetkisi ve izin işlemleri, ülke ve piyasa riski, dolaylı krediler, uzaktan ve yerinden denetim ile uzaktan gözetim konularında ?ciddi ölçüde uyumsuz? bulundu. Öte yandan BDDK'nın bağımsızlığı ile ilgili konu da ?ciddi ölçüde uyumsuz? olarak değerlendirildi.

Ülke istemezse açıklanmaz

IMF ve Dünya Bankası heyetlerinin söz konusu çalışmaya başlayacağı Devlet Bakanı Ali Babacan tarafından da duyurulmuştu. FSAP olarak adlandırılan çalışmanın ilk görüşmeleri ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör temsilcileriyle 5-18 Nisan'da yapılmıştı. Halen iki haftadır Ankara ve İstanbul'da sürdürülen çalışmalar ikinci tur görüşmeleri. Bu görüşmelerin ardından nihai rapor yazılacak. Raporun herhangi bir yaptırımı yok. Bu nedenle ülkelerin istememesi halinde kamuoyuna açıklanmayabiliyor. Ancak bu uluslararası yatırımcılar için mesaj niteliği taşıyor.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber