OYAK'tan sonra POYAK devrede

Haber Giriş : 06 Eylül 2006 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üyelerine sosyal yardımlar yapmak amacıyla 1958 yılında kurulan Polis Bakım ve Yardım Sandığı, uykusundan uyanıyor. Uzun yıllar sadece üyelerine ihtiyaç ve konut kredileri vererek faaliyet gösteren Polis Bakım ve Yardım Sandığı, kasasındaki 350 trilyonluk nakitle yeni alanlara girmeye hazırlanıyor. Yeni projelerle, Polis Sandığı'nın da OYAK benzeri bir yapılanmayla, büyük bir holdinge dönüşebileceği belirtiliyor.

200 yılında özelleştirme yoluyla Ankara Sigorta'yı bünyesine alan Sandık, hemen peşinden Polzar Market ile perakendeciliğe adım atsa da kısa süre sonra bu işten çekildi. Şimdi çok daha büyük projelerin peşinde olan Polis Sandığı, finansın yanı sıra, enerji, inşaat ve turizm gibi sektörlerde de faaliyet göstermek istiyor.

Polis Bakım ve Yardım Sandığı'nın yakından ilgilendiği konunun başında enerji dağıtım ihaleleri geliyor. Şu anda bununla ilgili çalışmalar yürütülüyor. Polis Bakım ve Yardım Sandığı yetkilileri Türkiye'nin değişik bölgelerindeki elektrik üretim ve iletimiyle ilgili yapının incelendiğini söyledi.

Polis Bakım ve Yardım Sandığı elindeki 350 milyon YTL'lik nakit parasıyla yeni yatırımlara girmeye hazırlanıyor. Sandık yetkilileri, "Asıl ilgilendiğimiz konu, son zamanların en önemli yatırım alanlarından olan enerji sektörü. Enerji her zaman pazarı olan ve geleceği olan bir konu olduğundan bu alanda olmak istiyoruz. Bölgelere göre üretim ve dağıtım durumunu inceliyoruz. Bu konuda ortaklık da ihtimal dahilinde" diye konuştu.

Enerjide kararlı olan sandık, rüzgâr enerjisi üretimi için de araştırmalarını sürdürüyor. Dünyada hangi teknolojilerin kullanıldığı, Türkiye'de nerelerde rantabl bir yatırım yapılabileceği ve yatırım maliyetleri ile ilgili çalışmalarını sürdüren sandık, rüzgâr enerjisi projesinde daha çok, enerji konusunda deneyimli ve güçlü bir grupla ortaklık şeklinde planlanıyor.

Polis Bakım ve Yardım Sandığı'nın, Pol-San İnşaat A.Ş. adında bir şirketi bulunuyor. Bu şirket aracılığıyla Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile sıkı bir çalışma içinde. TOKİ'nin projelerinden üyelerine kefil olarak toplu halde konut alan sandık, bunun için üyelerine düşük faizli kredi veriyor. Geçen günlerde Ankara'da 1.476 konutun dağıtımı yapıldı ve yakında Bursa'da 240 konutun daha dağıtımı yapılacak.

Konut işleriyle zaten içli dışlı hale gelen sandık, yakında bizzat konut üretmeyi de planlıyor. Başta üyelerine düşük maliyetli konut yapmayı planlayan sandığın, gelişmeler çerçevesinde çok daha büyük projelere girmesinin de mümkün olduğu belirtiliyor.

Yetkililer, "115 bin üyemiz var ve büyük bölümünün konut ihtiyacı var. Yani elimizde büyük bir potansiyel mevcut. Bunu değerlendirmek istiyoruz" dediler.

Turizm de yatırım alanı içinde

Polis Bakım ve Yardım Sandığı, turizmle de ilgileniyor. En başta mevcut üyelerine daha uygun koşullarda tatil imkânlar yaratmak için sektöre giriliyor. Türkiye'nin değişik tatil yörelerinde yeni tesis kurmak veya tesis satın almak şeklinde yapılacak bu yatırımın ucu açık bir proje olacak. Daha sonra duruma göre başka yatırımlar da yaparak turizmde önemli oyuncular arasına girmek hedefleniyor. Turizmin çok kırılgan bir sektör olduğuna dikkat çeken sandık yetkilileri, "Üyelerimizden kesilerek yatırılan bir para olduğu için risk almak istemiyoruz. Kârlı bir yatırım olarak görürsek, sektörde istikrar görürsek, turizmdeki faaliyetlerimizi genişleteceğiz" diye konuştu.

Öte yandan şu anda sandık üyelerine bilgisayar ve bilişim ürünleri satan

Pol-Tek Teknoloji Ürünleri A.Ş.'nin de gelişmelere paralel olarak önümüzdeki dönemde faaliyetlerinin artırılacağı kaydedildi.

Sandığın 115 bin üyesi var

Polis Bakım ve Yardım Sandığı 1952'de kuruldu. Sandığın 115 bin üyesi var. Sandığa üyelik zorunlu değil. Maaşların yüzde 5'i oranındaki kesinti, bir süre önce yüzde 8'e çıkarıldı. Üyelere piyasadan daha avantajlı koşullarda kredi veriyor.

Sandık, 2000'de Ankara Sigorta'yı satın alarak bünyesine kattı. 2003'te de yine aynı bünyedeki Ankara Hayat Sigortası, Ankara Emeklilik Sigortası'na dönüştürülerek bireysel emeklilik alanında hizmet vermeye başladı. Bunlara bağlı 520 acente de yine tamamı Ankara Sigorta'nın iştiraki. Sandık ayrıca Pol-San İnşaat A.Ş. ile üyelerin konut alım işlerini ve kredi işlerini yürütürken, Pol-Tek A.Ş. ile de bilişim malzemeleri satışı yapıyor.

OYAK büyük bir holdinge dönüştü

Polis sandığına emsal olan Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), 1 Mart 1961'de 205 Sayılı Yasa ile özel hukuk hükümlerine bağlı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının yardımlaşma ve emeklilik fonu olarak kuruldu.

Amacı, anayasanın öngördüğü sosyal güvenlik sistemi içinde, üyelerine, Emekli Sandığı ve SSK'dan ayrı güvenceler sağlamaktı. OYAK zamanla, peş peşe yaptığı yatırımlarla Türkiye'nin en büyük gruplarından birisine dönüştü. OYAK'ın gelir kaynaklarını; muvazzaf subay ve astsubayların maaşları tutarından her ay kesilen yüzde 10'luk kesinti, Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'nda çalışan maaşlı/ücretli sivil memur ve müstahdemlerin, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'na göre emekliliklerine esas olan maaş ve ücretleri tutarından her ay kesilen yüzde 10'luk paylar oluşturuyor.

Ayrıca, OYAK'ın sermayesinin yüzde 50'sinden fazlasına sahip olduğu veya iştirak edeceği şirketlerde çalışan ve OYAK'ta daimi üye olmayı kabul eden bütün maaşlı ve ücretli sivil memur ve müstahdemlerin maaşları tutarından kesilen yüzde 10, geçici üyeler olarak adlandırılan yedek subayların her ay maaşları tutarı üzerinden kesilen yüzde 5'lik paylar da gelir kaynakları arasında.

Konut Ön Biriktirim Fonu'ndan yararlanmak isteyenlerin maaşları tutarından her ay kesilecek yüzde 10 ek aidatlar ve OYAK mevcutlarının işletilmesinden elde edilecek gelirler de başlıca kaynaklarını oluşturuyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber