10 çocuğa devletten kök hücre ameliyatı

Gaziantep'te, kas erimesi hastası olan 10 çocuğa, ilk kez bir devlet hastanesinde kalp damarlarına anjiyo yapılarak kök hücre enjekte edildi. Evlerine gönderilen çocukların sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Ağustos 2015 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
10 çocuğa devletten kök hücre ameliyatı

ZEYNEL YAMAN

Gaziantep'te kas erimesi hastası 10 çocuğun kalp damarlarına anjiyo yapılarak kök hücre enjtekte edildi. Gaziantep Üniversitesi Hastanesi'nde bir ilke imza atıldı. İlk kez bir devlet hastanesinde kök hücre enjekte edildi. Uygulamayı Prof. Dr. Alper Dai ve Prof. Dr. Osman Başpınar gerçekleştirdi. Kök hücre Prof. Dr. Erdal Karaöz tarafından sağlandı. Kas erimesi hastası 10 çocuğun kalp damarlarına anjiyo yapılarak kök hücre enjtekte edildi. Evlerine gönderilen çocukların tedavileri sürüyor. Sağlık durumları iyiye gidiyor. Tedavi masraflarını ise Kas Hastası Gönüllüleri Derneği üstlendi. Kas erimesi nedeniyle yaşamlarını zorlukla sürdüren çocuklar için yeni bir umut doğdu. Türkiye'de ilk kez Gaziantep Üniversitesi Hastanesi bünyesinde kamu eliyle yapılan tedavide, kaslarına kök hücre enjekte edilen çocukların kalp damarlarına anjiyo yapıldı. Önce İstanbul'da özel bir hastanede uygulaması yapılan kök hücre tedavisinde başarı sağlandı.

FARKLI İLLERDEN...

Uygulamanın bir devlet üniversitesi tarafından yapılması gündeme geldi. Ardından da Gaziantep Üniversitesi Hastanesi'ndeki heyet, çocukların tedavi sürecini başlattı. Aileler, çocuklarının tedavisi için Türkiye'nin farklı illerinden aynı gün hastaneye geldi. Tedavisi mümkün olmadığı için amansız hastalıklar arasında kabul edilen kas erimesinde olumlu sonuçlar alındığı gözlenen kök hücre tedavisi için Gaziantep Üniversitesi Hastanesi'nde operasyona başlandı. Operasyonu, Gaziantep Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Alper Dai ve Prof. Dr. Osman Başpınar öncülüğündeki tıbbi heyet gerçekleştirdi. Kök hücreler Prof. Dr. Erdal Karaöz tarafından temin edildi. Kas erimesi hastası 10 çocuğun kalp damarlarına anjiyo yapılarak kök hücre enjtekte edildi. 15 günlük periyodlarla yürütülen tedavi sürecinde ikinci enjekte olarak yapılan uygulama sonrası aileler evlerine geri döndü. Toplam 6 ay boyunca süren tedavide, 15 günlük periyotlarla 8 uygulama yapılıyor. Dört kez kaslara, dört kez de kalbe anjiyo olarak gerçekleştirilen kök hücre enjektesinde test sonuçlarıyla birlikte 6 aylık süre içerisinde tedavi gerçekleştiriliyor. Uygulama yapılacağı günün bir gün öncesinde hastaneye getirilen hasta, tedavi ve müşahade süresi dahil toplam üç gün içerisinde evine gönderilebiliyor. Çocukların sağlık durumları iyiye gidiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber