Koalisyon satrancında son dönemeç

CHP ile koalisyon görüşmelerine ilişkin dosyayı alan Başbakan Davutoğlu, AK Parti MYK üyeleriyle bir araya geldi. Davutoğlu, pazartesi kabinenin de görüşünü aldıktan sonra Kılıçdaroğlu ile buluşacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Ağustos 2015 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Koalisyon satrancında son dönemeç

Hakkı KURBAN

Koalisyon hükümeti için CHP'yle öngörüşmeleri tamamlayan AK Parti, 'karar oturumları'na odaklandı. Pazartesi günü CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'yla görüşecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün partisinin Merkez Yürütme Kurulu'nu (MYK) toplayarak, kurmaylarıyla gelinen noktayı masaya yatırdı.

ANLAŞMAZLIKLAR VAR

Dış politikadan eğitime, ekonomiden güvenliğe kadar parti politikalarındaki derin farklar ve yapılan anketlerde "seçim" isteğinin yoğunluğu, koalisyon önündeki en büyük sıkıntı olarak görülüyor. Bu noktaları pazartesi günü Kılıçdaroğlu'yla paylaşacak olan Davutoğlu, alacağı yanıtlar ışığında koalisyonun geleceğini şekillendirecek.

'A TAKIMI'YLA İSTİŞARE

AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan MYK toplantısında, CHP ile istikşafi görüşmeleri yapan heyetin hazırladığı rapor değerlendirildi. Raporun 'parti politikaları'yla ilgili olan bölümü Ömer Çelik tarafından MYK'ya sunuldu. 'Uzlaşılan', 'uzlaşılamayan' ve 'Genel Başkanların görüşüne bırakılan' başlıklar sıralanırken, eğitim, güvenlik, ekonomi, içişleri ve dışişleri başta olmak üzere bazı konularda CHP ile görüş ayrılığı bulunduğu belirtiliyor. Eğitimde 4+4+4'ten vazgeçilerek, 1+8+4 modeline geçiş isteyen CHP, İç Güvenlik Paketi'yle gelen bazı uygulamaların kaldırılmasını talep ediyor. Suriye, Mısır, İsrail gibi ülkelere yönelik politikalar konusundaki derin görüş farklılığı görüşmelere de yansırken, ekonomik vaatler konusunda da uzlaşılamadığı kaydediliyor.

CHP LİDERİNE ZOR SORULAR

Başbakan Davutoğlu, dünkü MYK istişaresinin ardından pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda bu kez "hükümet politikaları" açısından kabine üyeleriyle istikşafi görüşmelerden çıkan sonuçları masaya yatıracak. Parti ve hükümetteki kurmaylarının görüşleri ışığında pazartesi saat 18.00'de görüşeceği Kılıçdaroğlu'yla durum değerlendirmesi yapacak olan Davutoğlu, "uzlaşılamayan" maddeler konusundaki esnekliği soracak.

Seçim son seçenek

Muhtemel bir koalisyon kurulması durumunda, uzlaşılamayan konularla ilgili nasıl bir adım atacakları sorusunu yöneltecek olan Davutoğlu, gelecek yanıtlar ışığında son değerlendirmeyi yapacak. Keskin çizgilerle ayrışma olursa, koalisyon defteri kapanacak.

BÜYÜK KONGRE HAZIRLIĞI

MYK toplantısında AK Parti'nin eylül ayında yapılması gereken olağan genel kurulu da masaya yatırıldı. Koalisyon kurulamaması ve kasım ayında muhtemel bir erken seçime gidilmesi durumunda kongrenin ertelenip ertelenmemesi seçenekleri değerlendiriliyor. Şubat ayında belde, ilçe ve il kongrelerinin tamamını gerçekleştiren AK Parti'de sadece büyük kongre yapılmamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber