'PKK bölgede güçlendi, önünü kesin'

PKK operasyonları Türkiye ile Irak arasında gerilime yol açarken, Ankara KDP, KYB ve Goran Hareketi'ne, "Irak'a IŞİD ile mücadele için gelen silahların bir kısmının PKK'ya geçtiği yönünde duyumlarımız var. Bağdat ve Erbil, ülke içinde PKK'yla mücadeleyi tam olarak gerçekleştiremiyor" mesajını iletti

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 08 Ağustos 2015 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'PKK bölgede güçlendi, önünü kesin'

Bahar BAKIR

Türkiye 'nin PKK operasyonları Irak'ta rahatsızlık yaratmış, Bağdat ve Erbil duyduğu endişeyi dile getirmişti. Bu gelişmeler üzerine Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, geçen hafta sürpriz bir şekilde Erbil'e gitmişti. HABERTÜRK 'ün üst düzey kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Ankara, Mesud Barzani'nin liderliğini yürüttüğü Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Celal Talabani'nin liderliğini yaptığı Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Noşirvan Mustafa'nın liderliğindeki Goran Hareketi'ne, PKK terör örgütü ve çözüm süreciyle ilgili çok net mesajlar verdi. İşte Ankara'nın mesajları:

-PKK , Irak topraklarından Türkiye'yi tehdit ediyor. Türkiye, geçmiş anlaşmalardan kaynaklanan meşru hakkını kullanarak, hava operasyonlarını gerçekleştiriyor.

-İstihbarat raporlarına göre PKK son dönemde Kuzey Irak'ta iyice güçlendi. Bunun önünün kesilmesi gerekiyor.

-Irak'a IŞİD ile mücadele için gelen silahların bir kısmının PKK 'ya geçtiği yönünde duyumlar var. Bunun önü alınmalı.

-Bağdat ve Erbil, ülke içinde PKK ile mücadeleyi istenen biçimde gerçekleştiremiyor. Daha somut adımlar bekliyoruz.

-Türkiye'nin Kürtlerle ilgili bir sorunu yok. Hedef, PKK 'lı teröristler.

-PKK 'nın silahlanmasını artırarak güçlenmesine izin vermeyin.

Türkiye'nin bu mesajlarına, Erbil'den "çözüm süreci" yanıtı geldi. Erbil'deki grupların liderleri, PKK 'yı tasvip etmediklerini ama Türkiye'nin bir an önce çözüm sürecine dönmesi gerektiğini söyledi. Bağdat ise Ankara'ya "eşgüdüm" çağrısı yaptı. Bağdat'ın, Ankara'nın operasyonlarını kınamasa da, rotanın IŞİD yerine PKK 'ya odaklanmasından duyduğu rahatsızlığı ilettiği öğrenildi. Üst düzey kaynaklar, Irak'ın, Türkiye'nin IŞİD ile mücadele için kendi üslerini açmasından memnuniyet duyduğunu da söyledi. Bağdat'ın, Türkiye'nin Suriye sınırında Kürt koridoruna izin vermemesine de olumlu baktığı vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber