Gıda koruyucu 'mavi ışık'

Singapurlu araştırmacılar, mavi ışık teknolojisi ile gıda maddelerini uzun ömürlü yapan katkı maddelerini gereksiz kılacak bir çalışma yürütüyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Ağustos 2015 17:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gıda koruyucu 'mavi ışık'

Singapurlu araştırmacılara göre, mavi ışık teknolojisi gelecekte katkı maddelerinin yerini alabilir. Singapur Ulusal Üniversitesi'nde yürütülen araştırmalara göre mavi ışık, özellikle soğuk ya da asidik koşullar altında, bakteriden koruma özelliği sayesinde gıdalara uzun ömür veren katkı maddeleri ile benzer etki sağlıyor.

Bakterilere karşı etkili

Araştırmacılar, mavi ışıklı LED ampüllerinin E.Coli ve Salmonelle gibi bakterilere karşı etkili olduğunu tespit etti. Mavi ışık en büyük etkiyi, 4 derece ile 15 derece arasındaki sıcaklıklarda uygulandığı zaman gösteriyor. Araştırmacılar, bulguların ticari gıda soğutucuları ve gıda tedarik hatlarına uygulanabileceğini düşünüyor.

İlk deneyler başarılı

Üniversitenin gıda, bilim ve teknoloji programından Yuk Hyun-Gyun, mavi ışık ve soğutucuyla beraber meyve, balık ve et gibi gıdalar üzerinde başarılı bir şekilde kullanılabileceğini açıkladı. Devletin araştırma ile yakından ilgilendiğini belirten Yuk, çalışmalarını Singapur Tarım ve Gıda Kurumu'nun desteği ile yürüttüklerini ve üç yıl sürecek bir işbirliğinin yapılacağını aktardı. Yuk, amaçlarının zararlı kimyasal koruyucuların kullanımını en aza indirmek olduğunu vurguluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber