Öğrenciye yılda en az 10 kitap okuma şartı

Haber Giriş : 10 Eylül 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

hürriyet

Yeni öğretim yılında her öğrencinin 4'üncü sınıftan lise son sınıfa kadar her yıl en az 10 kitap okuması zorunlu olacak. Öğrencilerin karnelerine okudukları kitaplar yazılacak.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, yeni öğretim yılında, ilköğretim ve ortaöğretime yeni düzenlemeler getirdi. Buna göre, öğrencinin 4. sınıftan itibaren lise son sınıfa kadar her yıl en az 10 kitap okuması zorunlu olacak, öğrencinin hangi kitapları okuduğu karnesine de yazılacak. Ayrıca Talim ve Terbiye Kurulu, karnelerin tipini değiştirip, öğrencinin tüm öğrenim hayatı boyunca aldığı notların 100 üzerinden yazılacağı karne hazırlamaya başladı. İşte yeni uygulamalardan bazıları:

HER OKULA ALAN SINIFI

Her okulda en az bir derslik 'alan sınıfı' olacak. Örneğin okulda 'coğrafya dersliği' oluşturulacak. Öğrenciler coğrafya dersini kendi sınıflarında değil, oluşturulan 'alan sınıfı'nda alacak. Okulun olanaklarına göre tarih, edebiyat, felsefe için de alan sınıfları oluşturulacak. Bunu için işadamları ve vatandaşlardan da yardım istenecek. Çalışmayı yürüten Bakanlık yetkilisi, "Bakarsınız hayırsever bir işadamı 500 tarih sınıfını donatır. Batı'da bu uygulama çok yaygın" dedi.

TÜM NOTLARI OLACAK

Öğrenciye bulunduğu sınıfta karne verilirken önceki sınıfların ilgili derse ait yıl sonu not ortalaması da olacak. Örneğin öğrenci 8. sınıfın sonunda karne aldığında, önceki yıllara ait karne notlarının tamamı da karnede yer alacak. Aynı uygulama lisede de devam edecek. Bazı işyerleri, alacağı kişilerin geçmişteki başarısını, derslere ilgisini öğrenmek isterse bunları karnede görebilecek. Ayrıca mevcut 5'lik sistemi "Adaletsiz" olarak niteleyen uzmanlar, yeni öğretim yılında notların 100 üzerinden verileceğini açıkladılar.

OKUMA ZORUNLU

4. sınıftan başlamak üzere her yıl öğrencinin en az 10 kitap okuması zorunlu olacak. Öğrenci liseyi bitirene kadar en az 90 kitap okumuş olacak. Bununla ilgili ya özel karne verilecek ya da öğrenciye verilecek ve tüm notlarının yer aldığı karnenin şekli değiştirilerek okuduğu kitaplar da karneye yazılacak. Karnede okunan kitapların isimleri de yer alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber