Sumaytaoğlu görevden alındı

Tarım Bakanlığı'ndaki iki üst düzey ismin sonunu getirdi... Bakanlığın beyni olarak tarif edilen Ömer Bülent Arslan ve Hukuk Müşaviri Erdal Celal Sumaytaoğlu sessizce görevden alındı...

Kaynak : Milli Gazete
Haber Giriş : 24 Ağustos 2015 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sumaytaoğlu görevden alındı

SADETTİN İNAN

Bakanlığın Rehbberlik ve Teftiş Başkanı 1'nci Hukuk Müşaviri Erdal Celal Sumaytaoğlu ile bakanlığın beyni durumundaki Strateji Geliştirme Başkanı Ömer Bülent Arslan görevlerinden alındılar. Sumaytaoğlu'nun kayınvalidesi üzerinden yıllarca at yarıştırdığı ortaya çıkmıştı. Arslan'ın görevden alınmasının nedeni olarak da teftiş soruşturması sonucunda hakkında verilen maaş kesme cezası gösteriliyor.

Gündem erken seçim, terör ve ekonomideki krize odaklanmışken, hafta sonunda Tarım Bakanlığı'nda büyük bir 'bürokrat depremi' yaşandı. Bakan Eker'in sağ kolu olarak bilinen iki isim görevlerinden alındı. Bakanlığın Rehberlik ve Teftiş Başkanı ve 1'nci Hukuk Müşaviri Erdal Celal Sumaytaoğlu ile Strateji Geliştirme Başkanı Ömer Bülent Arslan görevlerinden el çektirildi. Bakanlığın en tartışmalı isimlerinden olan Erdal Celal Sumaytaoğlu'nun, kayınvalidesi üzerinden 6 tane yarış atıyla pistlerde 3 yıl boyunca at koşturduğu ortaya çıkmıştı. Aynı zamanda görevi kötüye kullanmaktan dolayı hakkında açılan bir davada ceza almasına rağmen Sumaytaoğlu, Bakan Eker tarafından ısrarla bu görevlerde tutuluyordu.

MAAŞ KESME CEZASI İLE GÖREVİNDEN ALINDI!

Diğer yandan Bakanlığın bütçesinin yönetildiği ve stratejik planların yapıldığı Strateji Geliştirme Başkanlığı görevini yürüten Ömer Bülent Arslan'ın da görevden alınması dikkat çekti. Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Müdürlüğü'nden bir yıl önce bu göreve getirilen Arslan'ın görevden alınmasının nedeni olarak teftiş soruşturması sonucunda hakkında verilen maaş kesme cezası gösteriliyor.

BU İKİ İSMİN GÖREVDEN ALINMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Bakanlığın en önemli iki biriminde yaşanan bu görevden almalar, Bakanlıkta büyük bir depremin yaşandığını gösteriyor. Sumaytaoğlu ve Arslan, Bakan Eker'in sağ kolu olarak biliniyordu. Haklarında çıkan bütün iddialara ve kamuoyundan gelen tepkilere rağmen Bakan Eker, bu bürokratları ısrarla görevlerinde tutuyordu.

PEKİ, NE OLDU DA GÖREVDEN ALINDILAR?

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre, son dönemde Bakanlıkla ilgili çıkan yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarından Başbakan Davutoğlu'nun rahatsız olduğu kaydediliyor. Görevden almalarda Davutoğlu'nun bu rahatsızlığının etkili olduğu vurgulanıyor.

TEFTİŞ BAŞKANLIĞINA KEMALOĞLU GETİRİLDİ

Alınan bilgilere göre Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'na vekaleten Müsteşar yardımcısı İsmail Kemaloğlu'nun getirildiği kaydediliyor.

KAFA KARIŞTIRAN GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ!

Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ve 1'inci Hukuk Müşavirliğinden alınan Sumaytaoğlu'nun ise yine tartışmalı bir şekilde vekaleten Strateji Geliştirme Başkanlığına getirildiği belirtiliyor. Bu yer değişikliği ile Bakan Eker'in Sumaytaoğlu'ndan yine vazgeçmediği, ancak tepkilerin önüne bu şekilde geçmeyi amaçladığı iddia ediliyor.

SUMAYTAOĞLU HEM İCRANIN HEM DE DENETİMİN BAŞINDAYDI!

Rehberlik ve Teftiş Başkanı ve 1'inci Hukuk Müşaviri görevinden alınarak Strateji Geliştirme Başkanlığına vekaleten getirilen Sumaytaoğlu'nun Bakanlıktaki bundan önceki görevleri manidar karşılanıyordu. Sumaytaoğlu, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının yanı sıra 1'nci Hukuk Müşavirliği görevini de aynı anda yürütüyordu. Hem icranın hem de denetimin başında olan Sumaytaoğlu, görevi kötüye kullanmaktan dolayı hakkında açılmış bir davadan da ceza almıştı. Etik olarak görevinden alınması gereken Sumaytaoğlu, "Görevi kötüye kullanma suçu devlet memuriyetine engel olabilecek bir suç mahiyetinde değildir" gerekçesiyle ısrarla bu görevlerinden alınmamıştı. Sumaytaoğlu'nun bu mahkeme kararına rağmen Bakanlığın beyni durumundaki Strateji Geliştirme Başkanlığına getirilmesi anlamlı bulundu.

EN ANLAMLI KARAR MAHKEMEDEN GELMİŞTİ!

Kayınvalidesi (F.E) üzerinde görülen 6 tane yarış atıyla 2011, 2012 ve 2013 yıllarında pistlerde aktif olarak at yarıştırdığı ortaya çıkan Sumaytaoğlu'na en anlamlı kararı, Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği vermişti. Sumaytaolu'nun tekzip başvurusunu reddeden mahkeme kararında şunlar kaydedilmişti: "Kişi toplumun kendisine verdiği önemi yadsıyan bir davranışa girmiş ise basının bu davranışını eleştirmesinde kamu yararı bulunmaktadır. Basında yayın konusu yapılan haber objektif oldukça, doğru olaylara dayandıkça ve doğru amaca yönelik bulundukça eleştiri sert, kırıcı ve kişiyi küçük düşürücü olabilir."

Tarım Bakanlığı'ndan Sumaytaoğlu için açıklama Sumaytaoğlu açıklaması ne kadar inandırıcı?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber