İşte ekonomin a takımı

AK Parti'nin en yüksek karar organı olan MKYK'ya etkili isimler girdi. Yeni ekiple büyüme, istihdam ve yatırım için adım atılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2015 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşte ekonomin a takımı

AK Parti 5. Olağan Kongresi'nde seçilen Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) listesi ekonomide yeni döneme ilişkin ipuçları verdi. AK Parti'nin en yüksek karar organı MKYK'da ekonomi alanında etkili isimler yer alırken, 1 Kasım'dan sonra ekonomi yönetiminin de tepeden tırnağa değişmesi bekleniyor. Kongrede, "ekonomide restorasyon" vurgusu yapılırken, Türkiye'yi 2023 yılına taşıyacak yatırımlarda kararlılık mesajı verildi.


BABACAN VE ŞİMŞEK YOK

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan görevini Diyarbakır Milletvekili Cevdet Yılmaz'a devrederken MKYK listesinde de yer almadı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de listeye girmemesi sürpriz oldu. İstanbul Milletvekili Berat Albayrak, Eski Ulaştırma Bakanı, Cumhurbaşkanı Danışmanı Binali Yıldırım, Bayburt Milletvekili, eski Maliye Müsteşarı Naci Ağbal, eski Tarım Bakanı Mehdi Eker, eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik, eski Gümrük Bakanı Nurettin Canikli MKYK'ya giren ekonomi alanındaki uzman isimler oldu. Ayrıca, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Bülent Gedikli de listeye girdi.


FAİZDE ORTAK SES

Yeni gelen isimler son yıllarda Merkez Bankası'nın faiz politikasını onaylamayan çizgileriyle biliniyor. AK Parti, yeni yönetimle birlikte 2023'te 2 trilyon dolarlık hedefine ulaşmak için ekonomi yönetiminde de köklü değişikliklere giderek, önceliklerini güncelleyecek. MKYK listesine ilk kez katılan isimlerle büyüme, istihdam ve yatırımlar konusunda yeni adımlar atılacak. Ekonomik istikrar ve mali piyasalarda kontrolün devamı için uyumlu yönetim anlayışı sürdürülecek. Merkez Bankası, Hazine, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, SPK gibi kilit kurumların da hükümetle uyumlu çalışması sağlanacak.

BÜYÜK PROJELER SÜRDÜRÜLECEK

Yeni ekiple, Türkiye'yi dünyanın en gelişmiş, zengin ülkeleri arasına sokacak projeler sürdürülürken, parola "büyük ekonomi" olacak. Kanal İstanbul, 3. Havalimanı, Köprü gibi mega projeler tamamlanacak, yeni inşaat projeleri yaşama geçirilecek.

TEK PARTİYLE TARİHİ BAŞARI

Türkiye'nin notu yatırım yapılabilir seviyeye çıktı.

2013 yılında Türkiye 19 yıl sonra ilk kez IMF'ye 23.5 milyar dolar olan borcunu sıfırladı. IMF'ye 5 milyar dolarlık kredi açma taahhüdünde bulunuldu.

Enflasyon ve faiz oranları kalıcı olarak tek haneli rakamlara indi.

1986-2002 döneminde 8 milyar dolar özelleştirme geliri elde edilirken, 2003- 2015 döneminde bu tutar 61.8 milyar dolara ulaştı.

Milli gelir 3.5 kat artarak 800 milyar dolara ulaştı.

Türkiye 80 yıl boyunca 15.1 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çekerken, 2003-2015 döneminde 148.2 milyar dolar geldi.

Bankacılıkta takibe dönüşüm yüzde 17.6'dan 2.8'e geriledi.

Döviz rezervleri 18.1 milyar dolardan 127.3 milyar dolara yükseldi.

AK Parti döneminde faize gitmeyen tutar 602.4 milyar dolar oldu.

Yoksul vatandaş sayısı onda birine yani 20 milyondan 1.6 milyona geriledi.

TÜRKİYE'NİN KRİZ GİRDABINA GİRMESİNE İZİN YOK

Makro ekonomik dengelerin korunacağını belirten Başbakan Davutoğlu, "Her türlü tedbiri alacağız ve Türkiye'nin küresel kriz girdabına girmesine izin vermeyeceğiz" dedi

AKParti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partinin ilk kongresini yaptığı dönemde Türkiye içinde bir ekonomik kriz olduğunu hatırtarak, buna karşı dirlik mücadelesi verdiklerini söyledi. AK Parti 5. Olağan Büyük Kongresinde konuşan Davutoğlu, "12 yıl içinde ekonomik krizler içindeki Türkiye'den yükselen bir ekonomik güç olan Türkiye'yi gerçekleştirdik" dedi. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Beşinci kongreyi yaparken küresel ekonomik krizin etkileri devam ediyor. Sadece gelişmiş ülkelerde değil son dönemlerde gelişmekte olan ekonomilerde de sıkıntılar yaşanıyor. Türkiye'nin, makro ekonomik dengeleri şimdiye kadar olduğu gibi korunacak. Her türlü tedbiri alacağız ve hiçbir şekilde Türkiye'nin bu küresel kriz girdabına girmesine izin vermeyeceğiz."


KARARLILIKTAN TAVİZ YOK

Başlatılan tüm projelerin kesinlikle hayata geçirileceğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde başlayan projelerin mutlaka hedefine ulaştırılacağını ifade eden Davutoğlu, "Türkiye'nin her kesimine ulaşan büyük hamleler şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da sürecek. Milli sanayi, milli savunma sanayi hamlemiz devam edecek. Türkiye'nin kendi uçağını, savaş gemisini, deniz altısını, tankını yapan güçlü bir ülke olma yolundaki kararlılığından asla vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu. Davutoğlu, bunların yürütülebilmesi için yapısal reformlara devam edeceklerine dikkati çekti.

ÇALIŞANLAR EZİLMEYECEK

Ekonomik reform ve hedeflere ilişkin bilgilendirmeyi yakında duyuracaklarını bildiren Davutoğlu, "Orada şimdiye kadar 3 bin dolarlardan alıp, 10 bin dolarlara çıkardığımız kişi başına düşen milli geliri toplumun her katına nasıl yayacağımızın müjdelerini de hep beraber sizlerle paylaşacağız. Ama son 3 ay içinde dahi memurlarımıza verdiğimiz 2016 için yüzde 6 ve yüzde 5 zam (toplam yüzde 11.3) Türkiye'de hiçbir şekilde çalışan kesimlerin enflasyon altında ezilmeyeceğinin işaretidir" dedi. Başbakan Davutoğlu, gerek terör belasıyla gerekse bütün bu ekonomik meydan okumalarla mücadele edebilmek için tek başına iktidarın temin edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber