AK Parti Kongresi'nde neler oldu?

AK Parti 5. Olağan Kongresi'nde Davutoğlu, oybirliğiyle yeniden başkanlığa seçildi. Partinin karar organı MKYK büyük oranda yenilenerek, 1 Kasım ve 2023'ün kadrosu oluşturuldu. Davutoğlu, 'yenilenme ve tazelenme' projesi olarak işaret ettiği kongrede 1 Kasım'ı 'yeni milat' ilan etti. Davutoğlu, "AK Parti kadroları huzur için, istikbal için, büyük Türkiye için yürüyor. Seferimiz hayırlı olsun" dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 13 Eylül 2015 08:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AK Parti Kongresi'nde neler oldu?

Ankara Arena'daki tarihi kongrede yeniden AK Parti Genel Başkanlığı'na seçilen Başbakan Ahmet Davutoğlu konuşmasına, şehitler ve Mekke'de hayatını kaybeden hacılar için "Fatiha"yla başladı. Davutoğlu, konuşmasında kongreyi "yenilenme ve tazelenme" projesi olarak niteledi, 1 Kasım'ı "yeni milat" ilan etti. Önce salona giremeyen partililere seslenen Davutoğlu, daha sonra salonda özetle şunları söyledi:

Biz biriz, beraberiz ve hep birlikte Türkiye'yiz. Bir anda düğmeye bastılar ve 12-13 yıllık AK Parti iktidarının bütün kazanımlarını yerle bir etmek için harekete geçtiler. Onlar Türkiye'de kaos senaryosu için harekete geçerken, AK Parti kadroları huzur için, AK Parti kadroları izzet için, AK Parti kadroları istikbal için yürüyor.

MENZİLİ GÖRÜYOR MUSUNUZ

Biz ne kurulan tuzaklara fırsat veririz ne de millet güçlü iktidar, güçlü yönetim istediğinde onlardan kaçarız. Sefere hazır mısınız? Menzili görüyor musunuz? Büyük Türkiye hedefine yürüyor muyuz? 1 Kasım'da hep beraber milli irade diyecek miyiz? Seferimiz hayırlı, menzilimiz yakın olsun. AK Parti kadrolarının kutlu mübarek yürüyüşü hayırlı mübarek olsun.

O DEV AYAĞA KALKTI

Hepimiz omuz omuza bir hareketin kardeşleriyiz, omuz omuza bir hareketin yürüyen yürekleriyiz. AK Parti, bir yürek, bir vicdan hareketidir. AK Parti, susturuldu zannedilen, uyudu zannedilen bir devin ayağa kalkmasının adıdır. O dev ayağa kalktı artık diz çöktürülemez. O dev ayağa kalktı artık tereddüt yok, artık herhangi bir şekilde durmak yok.

DÜĞMEYE BASTILAR

Her sınav bize bir bereket, bir zafer vesilesi oldu. Biz zor günlerin hareketiyiz. Her zaferimiz bir sınama, her sınama bir zafer getirdi. 7 Haziran seçimiyle yeni sınamalar geldi önümüze. Tek başına iktidar olamadık, bunu görenler düğmeye bastı. Bütün çakallar meydana çıktı, AK Parti kadroları ayağa kalktı. Biz bu ülkenin kaderini kimseye bırakmayız.

KİMSEYE TAVİZ VERMEYİZ

Birinci sınavımız terör olaylarına karşı dimdik durmaktır. Türkiye'de ne dikta yönetimlerine ne de terör örgütlerinin baskı ve zulmüne karşı taviz vermeyeceğiz. Onlara karşı dimdik ayakta milli iradeyi, özgürlükleri, demokrasiyi savunacağız. Diyorlar ki 'Kürtlerin devleti neresi ' Net bir sesle söylüyorum, Türklerin de Kürtlerin de Sünnilerin de Alevilerin de devleti Türkiye Cumhuriyeti devletidir.

HERKESİN HAKKINI KORUYACAĞIZ

Doğu ve Güneydoğu'daki vatandaşlarımıza sesleniyorum, sizler Hakkari'de hakkınız olduğu kadar Edirne'de de hakkınız var. Batı'daki kardeşlerime sesleniyorum, Kuzey'deki, Güney'deki kardeşlerime de, sizlerin Edirne'deki hakkınız kadar Hakkari'de de hakkınız var. Bu toprakların her bir santimetrekaresinde bütün vatandaşlarımızın hakkını, hukukunu koruyacağız.

CİZRE DE AZİZ TOPRAĞIMIZ

Cizre'de vatandaşlarımıza geçmişte terör baskısı uygulayanlar, şimdi orada stoklanan silahları, kazılan hendekleri görmüyorlar ve bizim hükümetimizin aldığı tedbirlere karşı söz beyan etmeye kalkıyorlar. Bilsinler ki; Cizre de aynen Keşan gibi ya da Bergama gibi ya da Of gibi Türkiye'nin kuzeyindeki, güneyindeki, batısındaki ilçeler gibi, Türkiye Cumhuriyeti'nin aziz bir toprağıdır ve her ilimizde, her ilçemizde mutlak surette kamu düzeni sağlanacak, kardeşliğimiz pekiştirilecektir.

BLOK MASALI TUTMADI

Yüzde 60'lık blok masalı tuttu mu? Her getirdiğimiz teklife hayır diyen siz değil misiniz? 12 yıllık AK Parti hükümetleri tam bir inşa, ihya ve imar hükümetleridir. Hiçbir şekilde, herhangi bir tarzda bu birikimi yok sayacak şekilde bir koalisyona giremezdik. Birileri bütün AK Parti iktidarlarını tam bir başarısızlık gibi gösterip, restorasyondan bahsederse biz ona kendi imar ve inşa planımızı, ihya planımızı anlatırız.

8 maddelik manifesto

* Özgüven restorasyonu ile özgüvenimiz hakim kılınacak

* Demokrasimiz bütün temel özellikleriyle hakim kılınacak

* Bürokrasi yeniden

inşa edilecek

* Kültür ve medeniyetimize ilişkin restorasyonumuz sürecek

* Ekonomide

restorasyon sürecek

* Dış politikadaki atılımlar sürecek

* Terör örgütleri, piyonları ve onlarla birlikte harekete geçen şer odaklarıyla

mücadele edilecek

* 17 Nisan'da açıklanan yargı reformuyla yargı sağlam temellere oturtulacak

İlk günkü aşkla

Şehitler ölmez, vatan bölünmez" diyen Davutoğlu, "Şehitlere hürmeten salonda müzik icra edilmiyor. Ama bu salonda yüreklerin ritmi, yüreklerin ulvi seslenişi var. Tek bir yürek ritmiyle milyonlarca vatandaşımızla birlikte yürekler 'vatan vatan vatan' diye çarpıyor, 'millet millet millet' diye çarpıyor, 'bayrak bayrak' diye çarpıyor, 'birlik birlik birlik' diye çarpıyor, 'kardeşlik kardeşlik kardeşlik' diye çarpıyor. Bundan daha ulvi bir müzik olamaz" şeklinde konuştu. 17-25 Aralık'ta paralel çetenin kurduğu ihanet tuzakları karışısında AK Parti'nin dimdik ayakta durduğunu belirten Davutoğlu, "AK Parti kadroları dimdik durdu, aramızdan tek bir çiviyi sökemediler. Hiçbir şekilde AK Parti kadrosunun içine nifak sokamadılar.Şimdi bugünkü temel sloganımızla 'İlk Günkü Aşkla', 14 Ağustos 2001'deki aşkla 'birlik' diyoruz, 'dirlik' diyoruz, 'kardeşlik' diyoruz" ifadelerini kullandı.

1 Kasım yeni bir milattır

Başbakan Davutoğlu, "Şehitlerimizin toprağa düştüğü bugünlerde, bu şehitlerimizin mirası üzerinde herhangi bir siyasi hesap yapan olursa, onların karşısında AK Parti kadroları dimdik duracak. Kim Türkiye'yi kana bulamak isteyen, kardeş kavgası çıkarmak isteyen olursa onun karşısında da dimdik duracağız. 1 Kasım yeni bir milattır. 5. Olağan Kongremiz bu miladın doğum işaretlerini veriyor" dedi.

Birlik, dirlik kardeşlik

* Başbakan Davutoğlu katılımcılara karanfil atmadı, şehitlerin ruhuna saygıdan dolayı kongrede müziğe yer verilmedi.

* Kongreye Türkiye'nin dört bir yanından 40 bin kişi katıldı. 12 bin kişinin salondan takip ettiği kongreyi onbinlerce kişi de kurulan dev platformlardan izledi.

* Kongrede, parti bayraklarından çok Türk bayrağı yer aldı. Protokol sıralarına da özel olarak birer tane Türk bayrağı bırakıldı.

* Kongre AK Parti'nin bir Türkiye partisi olduğunu göstermek için 81 ilden yerel kıyafetli vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması sırasında Türk bayrakları açıldı.

* Partililer Davutoğlu ve eşini cep telefonlarının ışıkları ile karşıladı. Davutoğlu salona girerken, 'Mevlana'nın Şems'in diyarından' sözleriyle takdim edildi. Davutoğlu salona girdiğinde sahnenin iki yanında yer alan dev ekranlarda 'ilk günkü aşkla', sloganı yer aldı.

* Davutoğlu konuşmaya başladığında ekranlarda 'birlik, dirlik, kardeşlik' sloganları yer aldı. Bu iki sloganın da seçimde kullanışacağı belirtildi.

* Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez sloganı en fazla atılan sloganlardan birisi oldu.

* Olağanüstü güvenlik tedbirleri dikkati çekti. Atlı polislerin de aralarında bulunduğu 4 bin polis görev yaptı.

* Davutoğlu'nun kongre konuşması Türkçe'nin yanı sıra aynı anda Arapça, Kürtçe, Rusça, Fransızca, İngilizce ve Almanca da yayınlandı.

* Konreye bin 445 delegenin yanı sıra 433 eski milletvekili, 16 bakan ve bakan yardımcısı, 30 başkan yardımcısı, 25 MYK yedek üyesi, 63 kurucu il başkanı, 687 eski il ve ilçe başkanın yanı sıra AK Parti Gençlik Kolları'ndan 10 bin genç, Kadın Kolları'ndan da 16 bin kadın üye katıldı.

* Salon dışında 3 bin kişilik soğutmalı çadır ve mecsitler hazırlandı. 40 bin konuğa kumanya, çorba, simit, poğaça ve çay servisi yapıldı.

* Engelli vatandaşlar salona kolay ulaşımı ve salon içinde rahat etmesi için için özel tedbirler alındı. Engelliler salonu rahat görebilmeleri için en hakim noktaya yerleştirildi.

* Kongreye ulusal ve uluslararası basın büyük ilgi gösterdi. 50 ulusal, 20 uluslararası basın kuruluşu kongreyi izledi. 800 basın mensubu akredite edildi.

* AK Parti Kongresi'nde ilk kez bir de İngilizce olarak, partiyi tanıtan bir kitapçık dağıtıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber