'Yeşilkart Uygulamaları' Hakkındaki 2006/101 sayılı Genelge

Haber Giriş : 19 Eylül 2006 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı :B.10.0.THG.0.74.00.07-010.06- 17462*13.09.2006
Konu :Yeşil Kart uygulamaları.

GENELGE
2006/101

3816 Sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında ki Kanunun amacı, hiç bir sosyal güvenlik kurumunun güvencesi altında olmayan ve sağlık hizmet giderlerini karşılayacak durumda bulunmayan Türk vatandaşlarının sağlık giderlerinin Devlet tarafından karşılanması olarak belirlenmiştir.

Bakanlığımıza yapılan başvurularda, herhangi bir gelir getirmeyen eski model araba veya ev sahibi olan kimseler ile tarım yapmaya elverişli olmadığı için getirisi olmayan arazi sahibi kimselerin, 3816 sayılı kanunda öngörülen diğer koşulları sağladığı halde yeşil kart başvurularının gayrimenkulleri olduğu gerekçesiyle reddedildiği bildirilmektedir.

3816 Sayılı Kanunun kapsam bölümünde, bu kanunun öngördüğü usul ve esaslar çerçevesinde belirlenecek aylık geliri veya aile içindeki gelir payı 4857 sayılı İş Kanununa göre belirlenen asgari ücretin vergi ve sosyal sigorta pirimi dışındaki miktarının 1/3'ünden az olan kimselerin kanundan yararlanacağı ifade edilmiştir.

Aynı kanunun 4 üncü maddesinde; ?Yukarıdaki fıkrada belirtilen hane halkı gelirinin hesaplanmasında her bir kişinin,
a)Hizmet karşılığı olarak ücret veya yevmiye gibi nakdi gelirleri,
b)Nakdi tarım gelirlerinin tutarı,
c)Menkul veya gayrimenkul kira, faiz ve temettü gelirleri,
d)Devletten, özel teşebbüslerden veya başka kişi ve kuruluşlardan elde ettikleri nakdi transfer ve hibe gelirleri,
e)Yukarıdaki bentlerde belirtilen türlerden ayni gelirleri, gözönünde tutulur.

Hane halkının her birinin yukarıdaki fıkraya göre elde ettikleri nakdi ve ayni bütün gelirlerinin toplamı hanede yaşayan kimselerin sayısına bölünerek her birinin gelir payının ikinci maddede belirtilen miktarın altında olup olmadığı tespit edilir.? denilmektedir.

Buna göre, yeşil kartın verilmesine esas olmak üzere aylık gelir veya gelir payının hesaplanması işleminde, yukarıda maddeler halinde açıklanan hususların gözönünde bulundurularak yeşil kart başvurularının değerlendirilmesi, ticari olmayan, gelir getirmeyen eski model araba veya ev, tarıma elverişli olmayan arazi gibi menkul/gayrimenkulleri dikkate alarak muhtaç durumda olan kimselerin mağdur edilmemesi hususunda ilgililere emirlerinizi rica ederim.

Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR
Bakan a.
Müsteşar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber