YÖK Başkanvekili: Katsayıyı kaldırmak çözüm değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2006 16:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme, "katsayıyı kaldırmanın, meslek lisesi ve genel lise öğrencilerini mühendislik fakültesi önüne yığmak" anlamına geleceğini belirterek, bunun çözüm olmadığını söyledi.

Eşme, katsayının mesleki eğitimi öldürdüğü kanaatinin doğru olmadığını vurgulayan Eşme, bu konuda yeni bir kulvar oluşturmak gerektiğini kaydetti. Eşme, mühendislik ve teknik eğitim fakültelerinin yanında 4 yıllık uygulama ağırlıklı uygulamalı bilimler fakülteleri açılmasını önerdi.

Önümüzdeki günlerde mesleki eğitim çalıştayı düzenleyeceklerini, çalıştayda geliştirilecek modellerin YÖK Genel Kurulu'na sunulacağını belirten Eşme, bu konuda YÖK ile MEB'in işbirliği içinde çalışmasını istedi. Eşme, "Köy enstitüleri, yüksek öğretmen okulları ve eğitim enstitüleri öldürüldü. Hiç değilse teknik liseleri öldürmeyelim" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necat Birinci ise iş dünyasıyla üniversite arasındaki ilişkilerin zayıf olduğunu ifade etti.

Ortaöğretim kurumlarının fonksiyonunu yitirdiğini kaydeden Birinci, ÖSS'ye hazırlıkta elde edilen bilgilerin üniversitede öğrencilere bir temel oluşturamadığını vurguladı. Avrupa'da her kademedeki ortaöğretimden her kademedeki yüksek öğretime geçiş olduğunu anlatan Birinci, "Türkiyede ise kapalı. Kapalı kapıları açmalıyız. Bu demokrasinin gereğidir. YÖK'e kapıları açmayı önereceğiz. Ama onlar 'biz kapatalım' derlerse onlara 'lütfen biraz demokratikleşelim' deriz" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Özel okullar yasa tasarısı ile ruhban okulunun açılmasına ilişkin bir düzenleme getirilmek isteniyor, nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Eşme, şunları söyledi:

"Türkiye laik bir ülkedir. Laik bir ülkede dinsel eğitim yapan bir okula izin verirseniz, bunun başka yansımaları da çıkacaktır. Tarikatlara, cemaatlere okul açma fırsatı verilecektir. Bu bakımdan ben bir YÖK mensubu değil de bir vatandaş olarak, Türkiye'nin laiklik ilkesinin zedelenmesine yol açacak böyle bir uygulamada çok dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber