Cep'te kütüphane devri

- Hangar Reklam Yönetim Kurulu Başkanı Evlice: - "Basit bir e-mail ve şifrenizi girdiğinizde hemen abone olup, 130 bin kitap arasında gezinmeye başlayabiliyorsunuz. Bunun için bir ücret ödemiyorsunuz" - "Kitaplara ulaşabilmek ve kitapların belli bir kısmına ücretsiz bakabilmeniz inanılmaz bir farklılık"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2015 11:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Cep'te kütüphane devri

Dünyada Türkiye'yi kapsama alanına alan tek e-kitap ödünç verme ve kiralama sistemi Skoobe (ebookS), Türkçe içerik sunmaya başladı.

Hangar Reklam Yönetim Kurulu Başkanı Necip Evlice, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'nın en yaygın online kütüphanesi Skoobe'nin Türkçe içerik sağlayıcısı olduklarını belirterek, öncelikle Türkçe kitaplar olmak üzere, yayınevlerinin tüm kitaplarını e-kütüphane içeriğine dahil etmeyi ve Skoobe üzerinden okurlara sunmayı amaçladıklarını söyledi.

Bir çok yayınevi ile bu projeye ilişkin sözleşme imzaladıklarını kaydeden Evlice, şöyle konuştu:

"Burada şu anda 11 dilde, 130 binden fazla kitap var. Basit bir e-mail ve şifrenizi girdiğinizde hemen abone olup, 130 bin kitap arasında gezinmeye başlayabiliyorsunuz. Bunun için bir ücret ödemiyorsunuz. Kitapla ilgili tanıtıcılardan bilgileri inceleyebiliyor, değerlendirebiliyor, arama yapabiliyorsunuz. İsterseniz de aylık şu anda Avrupa fiyatlarıyla 9 avroya abone olup istediğiniz kadar kitabı okuyabiliyorsunuz."

- İnsanı, kitapların içine çeken bir yapısı var

Necip Evlice, satın alma kavramının söz konusu olmadığına vurgu yaparak, "Bildiğimiz klasik halk kütüphanesinde ödünç verme servisine abone olup, gidip oradan kitabı alıp, geri vermek mantığıya istediğiniz kadar kitabı okuyabiliyorsunuz. Dolayısıyla insanı, kütüphane gibi bir ortama ve kitapların içine çeken bir yapısı var" ifadelerini kullandı.

Şu ana kadar, 40'ı aşkın yayınevine ait, bin 500'ü aşkın Türkçe e-kitabı arşivlediklerini dile getiren Evlice, bin civarında e-kitabı da Skoobe'ye yükleyerek uluslararası kullanıma açtıklarını kaydetti.

Evlice, okuyucuların uygulamayı, Apple IOS ya da Android işletim sistemine sahip, i-pad, tablet pc, kindle fire ve akıllı telefon gibi mobil cihazlara ücretsiz indirebildiklerini vurgulayarak, "Dünyada büyük e-kitap satış siteleri var aslında. Onlardan farkı tamamen incelemeye, araştırmaya açık olması. Kitaplara ulaşabilmek ve kitapların belli bir kısmına ücretsiz bakabilmeniz inanılmaz bir farklılık. Çok kolay ve basit bir arayüzü ve çok hızlı kullanabileceğiniz bir yapısı var" dedi.

- "Dijital kitaba ülkemiz hazır"

Yeni dijital dünyada farklı kuralların geçerli olacağını ve bunların yaygınlaşacağını söyleyen Evlice, şunları aktardı:

"Dijital kitaba ülkemiz hazır. Mobil cihazları en yaygın kullanan ülkelerden birisiyiz. Çok kolay ve çabuk adapte olabildik. Nasıl ki mobil cihazlarla ya da internet üzerinden yapılan alışverişler patladıysa ve Türkiye'de çok yaygın biçimde kullanılıyorsa aslında dijital kitaba ve dijital kütüphaneye Türkiye çoktan hazır" diye konuştu.

Necip Evlice, dijital kitapların ardından satışların düşebileceğine yönelik yayıncıların endişeleri olduğuna dikkati çekerek, "Oysa bu endişe edilecek bir şey değil, sevinilebilecek bir şey. Masraf etmeden para kazanmış olacaksınız. Böylelikle (kitabı) çok daha fazla insana ulaştırmış ve okutmuş olacaksınız ama o handikapı aşabilmiş değiller" dedi.

- Kitap okumayı teşvik eden bir yapısı var

Hindistan, Azerbaycan, Avusturya ve Amerika gibi farklı ülkelerden insanların Scoobe'deki kitapları okuduğunu söyleyen Evlice, "Büyük bir okuyucu kitlesine tanıtımınızı yapma ve duyurma imkanınız oluyor. Kitap okumayı teşvik eden bir yapısı var bu sistemin ve sistem mobil cihazları kullanan, dinamik kullanıcıya yönelik bir sistem" diye konuştu.

Necip Evlice, kütüphanesinde çok sayıda kitap olan kişilerin taşıma, tasnif etme gibi zorluklar yaşadığını, e-kitaplarda da benzer zorluklar yaşanmadığının altını çizerek, şu bilgileri verdi:

"Bu sistemde bir hesabınız oluyor. Girdikten sonra yaptığınız bütün işlemleri takip edip, kayıt edebiliyorsunuz. En sonuna kadar okuyor ve bırakıyorsunuz. Dönüp okumanıza gerek yok. O kayıt da tutuluyor, görüyorsunuz. Hesabınıza girdiğinizde, hangi kitapları ne kadar sürede okuduğunuz ve hangi sayfada kaldığınız bilgisini size getiriyor. Dolayısıyla sistem sizin adınıza hesap yönetiyor ve gelecekte bunun çok önemli olacağını düşünüyorum."

Evlice ayrıca sisteme dahil olan yayınevlerinin kitaplarının, abonelik ücreti karşılığı hemen okunmaya başlanabileceğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber