İpek grubu, TPAO mühendislerini devşirmiş

İpek-Koza'yla yaşanan petrol anlaşmazlığının detaylarını Star'a anlatan Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, TPAO'da daha önce çalışan bürokratların bu şirket tarafından işe alındığını belirterek "TPAO'nun bilgileri sızdırıldı" dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Eylül 2015 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İpek grubu, TPAO mühendislerini devşirmiş

Nevin Bilgin

Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Batman-Yemişlik'te İpek-Koza ile TPAO arasında tahkim meselesi olan petrol sondajı konusunda önemli bilgiler verdi.

Alaboyun, TPAO'nun sondaj atıp petrol bulduğu yerin hemen yakınında İpek-Koza'nın sondaj yapmasının ve TPAO'ya dahil olan yerden petrol çekmesinin yasalara aykırı olduğunu belirterek konunun uluslararası tahkim ve akredite kuruluşların hazırladığı bilirkişi raporlarıyla çözülebileceğini söyledi.

TPAO'da daha önce çalışan bürokratların bu şirket tarafından işe alındığını ve şirketin bilgilerinin sızdırıldığını belirten Alaboyun, "İpek-Koza ne tesadüf ki attığı sondajdan petrol çıkarmış. Onlar da TPAO'nun hemen 50 metre ötesi" dedi. Alaboyun'un Star'ın sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

-Yemişlik'teki petrol sondajıyla ilgili yaşanan sorun nedir?

İpek Koza, Yemişlik'te TPAO'nun arazinin hemen yanında Ciner Grubu'nun terk ettiği alanı almış. TPAO kuyu açmış. Kuyu açma tekniği ve etiği var. Merkezde kuyu açmak gerekiyor. Ama İpek Koza grubu bunu görardı TPAO'nun petrol bulduğu alanın 20, 50 metre ötesinde kuyu açmış. Orada petrol olduğu zaten belli sondaj yapmış aynı alanda üç yere yapmış ve petrol çıkarmış. O zaman 17-25 Aralık yok. 2012 ve 2014'te. Genelde 12 sontajdan birinde yakalayabiliyorsunuz bunlar 3 sondaj yapıp üçünde de bulmuş. Oysa TPAO'nun dibinde böyle bir şey yapamazsınız. Aşağıdan benim alanıma girip, 200-300 metrelik alan oluşturuyor. Uzlaşma sağlanamayınca TPAO bunlara işletme ruhsatı vermiyor. O alanda fay hattı var bir de petrol yüzeye fışkırarak çıkıyor. 'Çok kaliteli damar bulduk kendiliğinden fışkırıyor' diyorlar. Bağımsız kuruluş gelsin rezervuarı belirlesin şu kadarı TPAO'nu, şu kadarı bunların desin. Davalar tahkimde. Şimde gelmişler bunların alt yapısı olmayınca TPAO ürettiğimiz alsın diyor. İhtilaflı saha sen malımı çalıyorsun bir de götür diyorsun almam diyor. Almak zorunda değil. Sorun bu.

-TPAO'nun petrol bulduğu alanla ilgili bilgi TPAO'dan bu gruba sızdırılmış mı?

TPAO'dan bazı isimleri transfer etmişler. Orada çalışıyorlar. Bunların yaptığı şu: Benzin depom var, yukardan atıyorsun, benim benzinimi çekiyorsun. TPAO'dan emekli olup özel sektörde çalışanlarla ilgili yasal boşluk var. Eskiden 5 yıl boyunca çalışamazlar kuralı vardı, sonra 3 yıla indi. Şimdi bordrolu çalıştırmayıp bu şekilde yasal düzenlemeyi de aşıyorlar. Mahkemenin bu durumu durdurmasını istiyoruz. Petrolu çekseler de bizim hakkımız olan parayı mahkeme kararıyla alırız. Sadece ihtilaflı olduğu için işletme ruhsatı verilmiyor. Yasal boşluk nedeniyle arama süresi 2016'ya kadar devam edecek. Arama çerçevesinde bulduğunu satabiliyor. Soruşturma ve incelemeyi TPAO yapacak. Buradan sondaj attım, buradan çıktı diyecek. Bu kadar tesadüf olur mu. Eliyle koymuş gibi bulmuş.

KIŞ SAATİ 15 GÜN ÖTELENDİ

-Kış saati uygulaması seçimler nedeniyle ötelendi mi?

Erken saat uygulamasını seçimlerde gün ışından yararlanabilmek için 15 gün daha öteleyeceğiz. Hakkari ve Edirne arasında ortalama bir saat fark var. Doğu'da sandıklar erken kapanıyor. Gün ışığından oralarda daha çok yararlanmak istiyoruz.

DOĞAL GAZA ZAM YOK

-Doğal gaz fiyatlarında bir artış bekliyor musunuz?

Fiyatı serbest piyasa şartları belirler. Şu an gördüğümüz kadarıyla döviz kurlarında esneklik aşırı oynama nedeniyle şu an Bizim doğal gaz fiyatlarımız uzun vadeli formül üzerinde alındığı için petroldeki düşüş de fiyatın artmaması yönünde olumlu etki sağlayacak.

ELEKTRİK KESİNTİSİNE HAVA ARAÇLI ACİL EKİP

-Seçimlerde elektrik kesintisi olmaması için ne gibi tedbirler aldınız?

Spekülasyonlar çok oldu oluyor. Bizim görevimiz 78 milyon aboneye kesintisiz hizmet sunmak. Bununla ilgili enerji arz güvenliğini sağlamamız gerekiyor. Şu anda arz güvenliğinde sorun yok. Teknik arazılara müdahil olabilmek için çok iyi bir ekibimiz var. Geniş tecrübeli. Ayrıca 4 helikopter İstanbul ve Ankara'da acil durumlara müdahil olmak için bekletiliyor. Seçimde bir hafta kala izinleri kaldırdık. Amacımız seçimde enerjiden kaynaklı sorun yaşamamak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber