Vakıflar Genel Müdürü, "kimse kamu vakıflarına zorla haraç vermesin"

Haber Giriş : 11 Mart 2004 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vakıflar Genel Müdürü, "kimse kamu vakıflarına zorla haraç vermesin"

Vakıflar Genel Müdürü Beyazıt, kamu vakıflarının zorunlu bağış alamayacaklarını belirterek, "Bunun adı haraçtır. Bu haracı kimse vermesin" dedi. Beyazıt, yurtdışına götürülen eserlerin tekrar Türkiye'ye getirildiğini de açıkladı.

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, yasaklanmasına rağmen kamu vakıflarının zorunlu bağış toplamaya devam ettiğini hatırlatarak, "Son yasal düzenlemeyi bahane ederek bazı vakıflar senetlerinde yer alan sorumlulukları yerine getirmiyor. Yeni yasa bahane edilerek işten çıkarmalar yaşanıyor, bunlar doğru değildir. Kamu hizmeti görenler bağış ödemek zorunda değildir. Vakıf eliyle vatandaşlardan haraç alınamaz. Kamu hizmeti almanın karşılığında bir vakfa ödenen paralar bağış değil haraçtır. Zorla bağış alan vakıflara en eğır müeyyideleri uygulayacağız. Bu gibi durumlarda vatandaşlarımız bizzat genel müdürlüğümüz ve beni arayabilirler" dedi.

Beyazıt, genel müdürlükte düzenlediği toplantıda, çeşitli zamanlarda çalınarak yurt dışına götürülen tarihi vakıf eserlerini tekrar Türkiye'ye getirdiklerini de açıkladı. Kurşunlu Camii'nden çalınan Kâbe örtülerinin yapılan bir ihbar sonucu ele geçirildiğini, yurt dışına kaçırılan Bursa Yenişehir Sinanpaşa Camii'nden çalınan çinilerin de aynı şekilde Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün girişimi ile Türkiye'ye getirildiğini bildiren Beyazıt, yeni hırsızlık olaylarının yaşanmaması için tedbirler aldıklarını kaydetti.

Vatandaşlara duyarlılık çağrısı

Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde kaçakçılık bürosu kurduklarını, bu büronun bütün dünyadaki müzayedeleri takip ederek çalınan vakıf eserlerini aradığını, bulduğu zaman ise satılmadan gereken işlemlerin yapıldığını dile getiren Beyazıt, Türkiye'de 17 binden fazla tarihi abide şaheser bulunduğunu belirterek, "Bunların tamamını korumamız çok zor. Bu eserlerin hırsızlıklara karşı korunması için bütün kesimlerin duyarlı olmasını istiyoruz" dedi.

Beyazıt, envanter çalışmasında, kayıtlarda bulunmayan 10 bin eser belirlediklerini söyledi. Vakıflar Genel Müdürlüğü binasının Vakıf Kültür Merkezi olacağını bildiren Beyazıt, İstanbul, Konya, Kayseri ve Bursa'da da kültür merkezleri açılacağını söyledi. Türkiye'de en fazla tarihi eser hırsızlığının İstanbul, Bursa, Konya ve Kütahya'da yaşandığını vurgulayan Beyazıt, en çok halı, kilim ve çinilerin çalındığını sözlerine ilave etti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber