HSYK 'paralel yapı' operasyonu savcı ve hakimi için soruşturma izni vermedi

Müfettişler, hazırladıkları raporda, 2 ismin kusurlu davranışının tespit edilemediği, soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönünde görüş bildirdi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 26 Eylül 2015 10:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HSYK 'paralel yapı' operasyonu savcı ve hakimi için soruşturma izni vermedi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), İstanbul'da 22 Temmuz 2014'te gerçekleştirilen ilk "paralel yapı" operasyonuna imza atan Savcı İrfan Fidan ve Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek için soruşturma izni vermedi. Operasyonda gözaltına alınan bazı polisler, Fidan ve Çiçek hakkında "resmi evrakta sahtecilik, hürriyeti tahdit ve görevi kötüye kullanma" iddiasıyla HSYK'ya şikayette bulunmuştu.

İLK OPERASYONDU

Türkiye, 22 Temmuz 2014'te güne polislere yönelik "paralel yapı" operasyonlarıyla uyandı. Aralarında eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan ile eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de bulunduğu bazı polisler, "casusluk, yasadışı telefon dinleme, sahtecilik"le suçlanıyordu. Ergenekon, Balyoz, KCK, Odatv, şike, 17/25 Aralık operasyonlarında aktif görev alan çok sayıda polis gözaltına alındı. Sulh ceza hakimliğinde sorgulanan şüpheli polislerden önemli bir bölümü tutuklandı. Savcı Fidan, bu soruşturmanın ardından terfi ettirilerek İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne getirildi. Hakim Çiçek ise soruşturma kapsamında şüphelilerin sorgusu sürerken bir kişiyle görüntülenmiş, gazetecileri fark edince o kişiye "Kaç İsmail kaç" demesi kameralara yansımıştı.

Tutuklanan polisler, operasyon savcısı İrfan Fidan ve sorgu hakimi İslam Çiçek'i "resmi evrakta sahtecilik, hürriyeti tahdit ve görevi kötüye kullanma" iddiasıyla HSYK'ya şikayet etti. HSYK 3. Dairesi, Fidan ile Çiçek hakkında "inceleme" izni verdi. HSYK Teftiş Kurulu, 2 isim hakkındaki iddiaları araştırdı. Müfettişler, hazırladıkları raporda, 2 ismin kusurlu davranışının tespit edilemediği, soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönünde görüş bildirdi. Raporu değerlendiren HSYK 3. Dairesi, Savcı Fidan ve Hakim Çiçek hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığına hükmetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber