2 Bakanlık arasında 'nafaka' krizi çıktı

Boşanan babalar TBMM'ye başvurarak yüksek nafaka için yasa değişikliği istedi. Aile Bakanlığı, Adalet Bakanlığı'nı yasal düzenleme için ikna edemediğini kaydetti. TBMM, 'Yapacak bir şey yok' dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Eylül 2015 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2 Bakanlık arasında 'nafaka' krizi çıktı

ÖNDER YILMAZ Ankara

Boşanma davaları sonrasında Aile Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı arasında 'nafaka' krizinin yaşandığı ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre, İstanbul'da yaşayan boşanma avukatı Cahit Velibeyoğlu, TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvurarak boşanma davalarında mahkemelerce verilen kararlardaki kadınlar hakkındaki pozitif ayrımcılığın haksızlığa yol açtığını kaydetti.

Başvurusunda ekonomik durumu iyi olmadığı halde taraflardan birisinin diğerine yüksek miktarda maddi tazminat ve nafaka ödemesine yönelik kararlar verilmesinin son zamanlarda boşanma sonrası şiddet olaylarının artmasına yol açtığını savunan Velibeyoğlu, "Bu kararlar boşanmaları körüklemektedir. Aile hayatını yok etmektedir. Evlenmek isteyen erkekler açısından caydırıcı olmaktadır. Devlet aileyi koruyucu tedbirler almakla mükelleftir. Bu çerçevede yasal mevzuat gözden geçirilerek gerekli değişiklikler yapılmalıdır" dedi.

'Lütuf değil, hak'

TBMM Dilekçe Komisyonu söz konusu başvuruyu işleme alarak konuyu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na sordu. Bakanlıktan Meclis'e şaşırtıcı yanıt geldi. Aile Bakanlığı, nafaka ödeyen erkeklerden bakanlığa sıkça şikayet başvurusu yapıldığını belirtti. "Boşanmayı istemek bir lütuf değil bir haktır" diyen Aile Bakanlığı, açılan davanın sonucunun hakimin vereceği karar bağlı olduğunu kaydetti. Belli hükümlerle sınırlanan hakimin taktir yetkisi sonucu verilen tazminat ve nafaka kararlarının mevzuat gereği olduğunu dikkat çeken Aile Bakanlığı, yasal düzenleme yapılmasının önemine işaret etti.

'Göz ardı edilemez'

Boşanma davalarındaki nafaka kararların bir kısmının nafaka yükümlüsünü mağdur ettiği görüşüne yer veren Aile Bakanlığı, "Nafaka yükümlüsü açısından mağduriyete yol açıldığı göz ardı edilir değildir" dedi. Anayasa Mahkemesi'nin 2011'de yoksulluk nafasının süresiz olarak Medeni Kanun'da yer almasının anayasaya aykırı olmadığı yönünde karar verdiğini anımsatan Aile Bakanlığı, Adalet Bakanlığı'nın Anayasa Mahkemesi'nin bu kararını gerekçe göstererek yasal düzenlemeye yanaşmadığını kaydetti. TBMM, Aile Bakanlığı'nın bu yazısı üzerine Avukat Velibeyoğlu'na "Yapacak bir şey yok" yanıtını vermek zorunda kaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber