56 belediye başkanı mahkemede

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 24 Eylül 2006 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğu ve Güneydoğu'da 56 'seçilmiş' belediye başkanı, salı günü Diyarbakır Ağır Ceza'da 15 yıl hapis istemiyle yargılanmaya başlanacak

'Roj TV kapatılmasın' diye Danimarka Başbakanı'na mektup yazan başkanlar 'PKK'ya bilerek ve isteyerek yardım etmek'le suçlanıyor

Roj TV'nin kapatılmaması için Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e mektup gönderen DTP'li 56 Belediye Başkanı hakkında açılan dava salı günü başlıyor. Başkanlar için 'PKK'ya bilerek, isteyerek yardım ettikleri' iddiasıyla 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Türkiye'nin 'PKK'nın yayın organı olduğu' gerekçesiyle hemen her platformda Roj TV'nin yayınının durdurulması için başlattığı girişime geçen yıl DTP'den tepki gelmişti. Doğu ve Güneydoğu'da 56 DTP'li belediye başkanı 21 Aralık 2005'te Roj TV'nin yayın yaptığı Danimarka'nın Başbakanı Rasmussen'e mektup gönderdi. Başkanlar ortak imzalı mektupta "Türkiye'de gerçek bir demokratik hayatın yeşerebilmesi için, Roj TV'nin sesi susturulmamalı. Bu, yerel yönetimler düzeyinde temsil ettiğimiz insanların samimi ve ortak talebi. Bu sesin ortadan kaldırılması demokrasi, insan hakları ve demokratik medeniyetin temel özgürlükleri için verilen mücadelede önemli bir mekanizmanın kaybedilmesi anlamına gelecektir."

Asker ve hükümetin mektuba tepkisi üzerine İçişleri Bakanlığı müfettişleri soruşturma başlattı, ardından da Diyarbakır Başsavcılığı, DTP'li başkanlar hakkında ceza soruşturması yürüttü ve sonunda dava açıldı.

Başsavcılık iddianamesinde Roj TV'ye destek mektubuyla sanıkların örgütsel propaganda yaptığı savunulmuştu. Roj TV'nin PKK görüşleri doğrultusunda yayın yaptığına yer verilen iddianamede, sanıkların PKK'nın üst düzey yöneticilerinin Türkiye'ye yönelik tehditlerini içeren yayınlarını göz ardı ederek bu TV'ye destek vermeleri eleştirildi. İddianamede sanık başkanlar hakkında TCK'nın 220/7, 314/2, 53 maddeleri uyarınca 'bilerek ve isteyerek silahlı örgüte yardım etme' fiili işleme gerekçesiyle 15'er yıla kadar hapis cezası istendi, savcı başkanların görevden alınmasını da telep etti. Sanıklar arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil de yer aldı.

'Başka Kürtçe yayın yoktu'

Davanın ilk duruşması salı günü Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak. Sanık başkanları Diyarbakır Baro Başkanı avukat Sezgin Tanrıkulu, Başkan Yardımcısı avukat Tahir Elçi, İHD Diyarbakır Şube Başkanı avukat Selahattin Demirtaş'la DTP Genel Başkan Yardımcılarından avukat Hasip Kaplan'ın da aralarında bulunduğu avukat grubu savunacak.

Avukatlar, Türkiye'nin de tarafı olduğu uluslararası anlaşmalar da gözetilerek 'anadilde eğitim hakkı' ve 'ifade özgürlüğü' kapsamında dava konusu mektubun suç oluşturmayacağını savunacak. RTÜK'ün de bu dava açıldıktan sonra haftalık Kürtçe TV yayınlarında süre kısıtlamasının kaldırılmasına yönelik hazırlıklarına da dikkat çekilecek savunmada, sanık başkanların ifade özgürlüğü çerçevesinde hareket ettiklerine vurgu yapmaları bekleniyor. Avukatlar, sanıkların sözkonusu mektubu, Türkiye'de Kürtçe yayın yapan televizyon bulunmadığı için Roj TV'yi izleyen vatandaşlardan gelen talepler üzerine gönderdiklerini dile getirecekleri öğrenildi.

Bugüne kadar ilk kez tek davada ve düşünceleri nedeniyle bu kadar çok sayıda seçilmiş belediye başkanının sanık yapıldığı davayı, yabancı medya ve AB'nin de izlemesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber