Belediye Başkanı, dedesini kahraman yaptı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Eylül 2006 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çandarlı Belediye Başkanı Aksoy'un yaptırdığı anıta dedelerinin de adını yazdırması tartışmaya yol açtı.

Tüm rakı balık muhabbetlerinin, kahvehane sohbetlerinin, hatta ev oturmalarının bir "sözlü tarih" çalışmasına dönüştüğü beldede, tartışmalar 14 Eylül'deki Kurtuluş Günü kutlamalarıyla başladı. Çandarlı'nın AK Partili Belediye Başkanı Hasan Aksoy, kurtuluş gününde "Kasabanın kurtuluşunda düşmana ilk kurşunu sıkan şehitlerin" anısına yaptırdığı ve Atatürk anıtının yanına koydurduğu panonun açılışını yaptı. Üzerinde Atatürk'ün resminin de bulunduğu panoda, çoğu 1960'lı yıllarda yaşamını yitiren ve artık hiçbiri hayatta olmayan 16 kişinin adı vardı. Ancak panodaki 16 isimden ilk sırada yer alan ve çete reisi olarak gösterilen Sami Hoca (Sami Ersavaş) Başkan Hasan Aksoy'un anne tarafından dedesi, 9'uncu sırada bulunan Hafız Ahmet (Ahmet Aksoy) ise baba tarafından dedesiydi.

YENİDEN TARİH YAZIYOR

İlçedeki ilk tartışma önce bu insanlara şehit denilip denilemeyeceği üzerine çıktı. Başkan Aksoy şehit sözcüğünü kullanmanın maddi hatadan kaynaklandığını söyledi. Ardından İzmir'i tek kurşun atılmadan terk eden Yunanlıların, Çandarlı'dan da bu şekilde çekildiği tartışmaları başladı. CHP Belde Başkanı Ercan Köylü bir dilekçeyle Dikili Kaymakamlığı'na başvurarak tarihin tahrif edildiğini öne sürererekHasan Aksoy'un tarihi yeniden yazmaya çalıştığını iddia etti. Köylü, "Hepimiz milliyetçiyiz ve ulusumuzu seviyoruz. Ama bu konuda bu türden popülist bir milliyetçilik yarışına girilmesini doğru bulmuyoruz" dedi.

"BABAM GAZİ, ADI YOK"

Beldede 1963-1973 arasında Belediye Başkanlığı yapan Tevfik Kıranta ise kendi döneminde yaptığı araştırmalarda Çandarlı'da işgal sırasında Yunan askeriyle bir çatışmaya ilişkin bilgi bulamadığını söyledi. Tevfik Kıranta, "Bu tamamen sahte ve uydurma" dedi. Belde halkından İbrahim Tor ise Kurtuluş Savaşı Gazisi olan dedesi Kamil Tor'un işgal döneminde Yunanlıların Çandarlı'da kendilerini isyan eden 40 erkeği esir aldıklarını anlattığını söyleyerek, "Dedem Yunanistan'a götürülürken gemiden atlayıp kurtulmuş" diye konuştu. Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Ülker ise, "Yunanlılar ilk kez 15 Mayıs 1919'da İzmir'e çıktı ve ilk kurşun da burada atıldı. Çandarlı'ya da olsa olsa bir manga asker gitmiştir. Bu tarihi bir gerçektir. Tarihin de siyasi amaçla kullanılması kesinlikle doğru değildir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber