Büyük: Suriyeli kardeşlerimizin dertleriyle hemhal olduk

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, "Cumhurbaşkanımız da Başbakanımız da ve ülkede yaşayan herkesle Suriyeli kardeşlerimizin dertleriyle hemhal olduk, ilgilendik. Bunu kanunu bir gereklilikten yapmadık, bunu kardeşliğimizin ötesinde insani duygularla yapmaya gayret ettik" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2015 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Büyük: Suriyeli kardeşlerimizin dertleriyle hemhal olduk

Büyük, Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı illerde, daha fazla Suriyeli çocuğun eğitime erişimini ve verilen eğitimin niteliğini artırmak amacıyla hazırlanan "İl Eylem Planları" imza töreninde, 2011'den beri Suriye'den Türkiye'ye gelenlerin sayısının 2 milyonu aştığını belirtti.

Türkiye'nin kamunun kaynaklarından Suriyeliler için yaklaşık 8 milyar dolar harcadığını vurgulayan Büyük, dünyanın Türkiye'ye sadece 417 milyon dolar gönderdiğini aktardı.

Türkiye'nin 4 yılı aşkın sürede diline, dinine, inancına bakmadan milyonlarca Suriyeliyi Türkiye'ye kabul ettiğini anımsatan Büyük, ancak Türkiye'nin ve MEB'in bu konuda yaptıklarını anlatamadığını kaydetti.

Yusuf Büyük, Türkiye'de geçici koruma altındaki Suriye vatandaşlarının Avrupa'nın değişik yollarla yasadışı yollarla gitmeye başlaması ve Aylan'ın ölümünün ardından Avrupa Birliği ülkelerinin, "Bunlar bizim başımıza gelir paniğiyle" bu konuyla ilgilenmeye başladığını anlattı.

Macaristan'da mültecilerin eğitimiyle ilgili bir toplantıda 300 öğrencinin eğitimiyle ilgilenen devletlerin bu işi ne kadar abarttığına şahit olduğunu aktaran Büyük, şunları söyledi:

"Biz, şu anda sistemin içerisinde 250 bine yakın öğrencinin eğitimiyle ilgileniyoruz, biz sizin kadar reklamını yapmadık. Biz sizin kadar da bu işi methetmiyoruz. 300 öğrenciyle nasıl başedeceklerini düşünüyorlar. Hele bir ülke temsilcisi 100 öğrenciyle nasıl başederizin hesabını yapıyor. Cumhurbaşkanımız da Başbakanımız da ve ülkede yaşayan herkesle Suriyeli kardeşlerimizin dertleriyle hemhal olduk, ilgilendik. Bunu kanunu bir gereklilikten yapmadık, bunu kardeşliğimizin ötesinde insani duygularla yapmaya gayret ettik."

MEB'in bu yıl sonuna kadar eğitimin çağındaki tüm çocukları eğimin sistemine dahil etmeyi amaçladığına vurgu yapan Büyük, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun BM Genel Kurulu'na yaptığı konuşmada, 460 bin çocuğun daha bu yılın sonuna kadar eğitim sistemine entegre edilmesine ilişkin hedefi ortaya koyduğunu hatırlattı.

Bu hedefi yakalamak için gece gündüz çalışacaklarını bildiren Büyük, "Bugüne kadar eğitim sistemine dahil olmayan bu çocuklardan herhangi birisinin bir terör örgütünün, bir uyuşturucu şebekesinin, bir fuhuş örgütünün içerisine düşmüş olması sadece bizi değil herkesi ilgilendirir. Bu açıdan da ulusal ve uluslararası herkesin elini taşın altına koyması gerekir, hiç kimsenin bu sorumluluktan kaçma hak ve salahiyeti yoktur" ifadelerini kullandı.

Suriyeli çocuklara eğitimin yanın da rehberlik hizmeti de verdiklerini belirten Büyük, Suriyeli öğrenciler için 30 yakın okul yapıldığını ve bazı okulların da saat 14.30'dan sonra bu öğrenciler ve gönüllü Suriyeli öğretmenlerin hizmetine açıldığını bildirdi.

- 6 bin Suriyeli öğretmen teşvik ediliyor

UNICEF ile yapılan protokol kapsamında yaklaşık 6 bin Suriyeli öğretmenin teşvik edildiğine işaret eden Büyük, "Çalıştırmıyoruz. Onlar gönüllü hizmet ediyor, biz de teşvik ediyoruz. Kamp içerisinde 150 dolar, kamp dışında 220 dolar her ay onların hesabına yatırıyoruz. Hem öğretmen sayısını artırmak hem de ödenen teşviki artırma adına çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Suriyeli çocukların denklik probleminde çözüldüğünü anlatan Büyük, MEB'in yaptığı sınava giren 7 bin lise öğrencisinin yüzde 41'inin başarılı olarak diplomalarını aldığını açıkladı.

Bu öğrencilerin Türkiye ve dünyadaki üniversitelerde kendilerine tanınan kontenjanlarda eğitim öğretime devam edeceklerini ifade eden Büyük, "Liseyi bitiren Suriyeli öğrenciler Türk öğrencilerin kontenjanlarını kullanmıyorlar. YÖK'ün Suriyeli öğrencilere ayırdığı kontenjanı kullanıyorlar. Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca da süreç içerisinde 5 bin öğrenci burslandırılacak. Geçen yıl bin 100 öğrenciyi burslandırdılar. Böylece, üniversite öğrenimlerini de teşvik etmiş oluyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bütün Suriyeli öğrencilerin kitaplarının da ücretsiz basılıp dağıtıldığını bildiren Büyük, kitaplardaki Türkiye haritalarını yanlış gösteren, mevcut rejimi öven, Türk ve Osmanlı düşmanlığını içeren cümlelerin de ayıklandığını kaydetti.

UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle ise Türkiye'de 200 binden fazla çocuğun eğitim gördüğünü belirterek, Türkiye'nin ve Milli Eğitim Bakanlığının çabasıyla okulların kapısının çocuklara açıldığını ifade etti.

Bu çabalara rağmen hala çok az sayıda çocuğun okula erişiminin sağlandığını vurgulayan Duamelle, okul çağındaki çocukların 3'te birinin okula gidebildiğini anlattı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun BM Genel Kurulundaki konuşmasında okula giden Suriyeli çocukların sayısının iki katına çıkarılacağını söylediğini hatırlatan Duamelle, "Biz de bu iddialı hedefi destekliyoruz. Türkiye hükümetine gereken her türlü yardımı sunmaya hazırız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Büyük ve Duamelle İl Eylem Planları çerçeve programını imzaladı.

Daha sonra Yusuf Büyük ve Philippe Duamelle ile beraberindekiler 1. sınıflarda eğitim gören Suriyeli öğrencilere çanta dağıttı.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber