Gıda denetiminde yetki kargaşası var

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2006 20:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türkiye'de yetki kargaşası ve hukuki boşluk nedeniyle yeterli gıda denetimi yapılamadığını belirterek, gıda denetiminin içinde bulunduğu kaostan kurtarılması gerektiğini bildirdi.

Kahveci konuya ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından çıkartılan yönetmeliğin yürütmesinin Danıştay'ca durdurulmasıyla gıda denetimi konusunun belirsiz bir noktaya sürüklendiğini kaydetti. Kahveci, Türkiye'de 450 bin gıda tüketim ve satış işletmesinin Tarım Bakanlığı'nca bir yıldır hiçbir şekilde denetlenmediğini, halbuki bu işletmelerin en az 2 ayda bir denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'de gıda denetiminin sahipsiz kaldığını savunan Kahveci, "Kime ne sorumluluk yüklendiği belli değil. Danıştay bile kararında, her idarenin görev ve yetkilerinin açık bir şekilde belirlenmesi ve uygulamada birliğin sağlanabilmesi amacıyla bu konuda yetkili ve görevli olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nca gıda kontrolü ve denetimiyle ilgili dava konusu yönetmeliğin ortaklaşa hazırlanması ve müştereken çıkarılarak yayımlanması gerektiğine dikkat çekmiştir. Ramazan ayı gibi gıdanın bolca tüketildiği, insanların özel olarak gıda alışverişi yaptığı bir ayda denetimde yaşanan kaosun faturasını vatandaş sağlığıyla öderse hesabını kim verecek. Devletin yapamadığı denetimi vatandaş artık kendi imkanıyla yapmaya çalışacak gibi görünüyor. Vatandaşlarımızı bu boşluktan dolayı gıda zehirlenmelerine karşı uyarıyor ve gıda satın alırken daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum" dedi.

Gıda denetiminde yetki kargaşasına bir an önce son verilmesi gerektiğinin altını çizen Kahveci, daha sonra şunları kaydetti:

"Gıda denetiminde ortaya çıkan hukuki boşluk giderilmeli, bir an önce gıda denetimi kontrol altına alınmalıdır. Tarım ve Köyişleri, Sağlık ve İçişleri Bakanlıkları biraraya gelerek ilgili yönetmeliği bir an önce çıkarmalı, gıda denetimi kaostan kurtarılmalıdır. Aksi halde toplu zehirlenmelerin yaşanacağı günler uzağımızda değil."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber