Hakkâri'de komandonun 'mıntıka temizliği'ne belediyeden kınama

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Eylül 2006 16:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HAKKÂRİ'de Dağ ve Komando Tugayı, belediyenin temizliğini yetersiz bulup, kentte dün çöp toplamasına ?Belediye bölücülük yapma işini yap' yazılı pankart taşımasına Belediye Başkan Vekili İsmail Akboğa tepki gösterdi. DTP'li Akboğa, ?Gösteride özellikle ?Belediye bölücülük yapma işini yap' pankartı taşımasının gösterinin çevre temizliği amaçlı olmadığını çok iyi biçimde ortaya koymaktadır'' dedi.

Hakkâri'de bulunan Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Azmi Utku Cinek başta olmak üzere tugayda görev yapan subay- astsubaylar eş ve çocuklarıyla, yaklaşık 500 sivil giyimli asker Fatih, Valilik ve Cumhuriyet Caddeleri üzerinde ellerine poşetlerle çöp topladı. Sivil kıyafetli askerler, ?Belediye bölücülük yapma' pankartı taşırken, megafonla yapılan anonsta etkinliğin amacı anlatıldı. Tugay Komutanı Tuğgeneral, Cinek, cadde, sokaklarda bulunanlar ve evlerinde oturanlara çöp torbası dağıtırken, kentin cadde ve sokakları çöplerden arındırıldı.

Hakkâri'nin Belediye Başkanı DTP'li Metin Tekçe'nin il dışında bulunduğu gerekçesiyle, Başkan Vekili İsmail Akboğa, DTP Hakkari İl Başkanı Alaattin Ege, eski İl Başkanı Sebahattin Suvağcı, Tüm-Bel-Sen'e bağlı belediye çalışanlarıyla belediye binası önünde basın toplantısı düzenledi. Basın açıklamasını megafonla okuyan Akboğa, önceki yıllarda çöplerin haftada 1 kez aldığı halde hiç kimsenin kampanyalar yapma gereği duymadığını söyledi. Akboğa, şöyle dedi:

?Hakkâri Belediyesi'nin şimdi temizlik programı uygulayıp, her gün çöpleri toplayıp temiz bir çevre yarattığı için mi, böylesi provokatif bir yürüyüş yapılıyor? Hakkâri'ye 7 kilometre uzaklıkta bulunan tugayın askerlerinin sivil giydirilip şehir merkezine güya çöpleri toplamak için getirilmesi çok gülünç durumdur. Böyle bir karar alan, uygulayan ve uygulatanlar provokasyon yaratmak istedi. Ama Hakkâri halkı bu provokasyona gelmedi. Bu nedenle kampanyaya sadece şeker verilen çocukları katabildiler. Gösteride özellikle ?Belediye bölücülük yapma işini yap' pankartı taşıması gösterinin çevre temizliği gösterisi olmadığını çok iyi bir şekilde ortaya koymaktadır. Belediye başkanımızın Şemdinli olayları akabinde Meclis Araştırma Komisyonu'na vermiş olduğu ifadede kullandığı ?PKK terör örgütü değildir' açıklamasının bu gösteriye gerekçe olarak gösterilmesi daha doğru olacaktır.'' Hakkâri Belediye Başkan Vekili İsmail Akboğa, kent halkının hizmetin en iyisine layık olduğunun bilinci içinde olduklarını, ellerindeki imkanları halkın hizmetlerine sunduklarını söyledi. Halka hizmet etmelerinden kimsenin kuşkusunun olmamasını isteyen Akboğa, şöyle devam etti:

?Haziran ayında 10 yeni araç ve iş makinesi alımı yaptık. Çevre temizliği konusunda çalışan 4 araç sayımızı 9'a yükselttik. Saat 05.00'te temizliğe başlayan ekiplerimiz var. Yine seyyar satıcılar sorununda çok kısa süre içerisinde köklü çözümümüz olacak. Bu söylediklerimiz Hakkâri'nin yıllardır başını ağrıtan sorunlarıdır. Bu sorunlara çözüm buluyoruz. Çözüm noktasında halkımızdan da bugüne kadar bize vermiş olduğu desteği arttırarak sunmalarını bekliyoruz. Halkımızın olayları, olguları ve gösterileri ince ayrıntılarına kadar çözebilecek, neden- sonuç ilişkisi geliştirerek provokasyonlara gelmeyecek düzeyde olduğuna inanıyoruz. Bu bağlamda dün ilimiz merkezinde yaratılmak istenen provokasyonu ve yapılan gösteriyi kınıyoruz. Böylesi bir senaryo ile halkın karşısına çıkanların halktan gerekli cevabı aldığına inanıyoruz. Duyarlılığından dolayı halkımıza saygılarımızı sunuyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber