2007 yatırım bütçesi Maliye ile Planlama'yı karşı karşıya getirdi

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 27 Eylül 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hazırlıkları süren 2007 yılı bütçesinde kurumlar arasındaki ilk anlaşmazlık konusu yatırımlar oldu. Yatırım bütçesini deflatör kadar artırmayı öngören Maliye'ye, Devlet Planlama Teşkilatı deflatörle birlikte büyüme rakamının da dikkate alınması gerektiğini belirterek itiraz etti. Konuyla ilgili olarak henüz bir uzlaşma sağlanamadığı belirtilirken; bu hafta içinde tüm kurumların biraraya gelerek 2007 yılı yatırım bütçesinin büyüklüğünü belirlemeye çalışacağı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, bütçe çalışmaları sırasında Maliye Bakanlığı yatırım ödeneklerinin yer aldığı sermaye giderleri kaleminin, orta vadeli planda yer aldığı gibi, sadece deflatör kadar artırılmasını öngördü. 2007 yılı için deflatör yüzde 5.5 olarak alınıyor. Orta vadeli planda da, sermaye giderleri kaleminin sadece deflatör kadar artırılarak; 2006 yılındaki 12.4 milyar YTL'lik seviyesinden 2007 yılında 13 milyar 293 milyon YTL düzeyine çıkarılması öngörülüyor.

Plana göre, sermaye giderleri kalemi diğer yıllarda da deflatör kadar artırılacak ve 2008 yılında 13 milyar 892 milyon YTL'ye, 2009 yılında da 14 milyar 328 milyon YTL'ye çıkarılacak. Yatırım ödeneklerinin sadece deflatör kadar artırılması, yatırımların gayri safi yurtiçi hasıla içindeki payını da azaltacak. Yapılan hesaplamalara göre, sermaye giderlerinin GSYİH içindeki payı 2007 yılında yüzde 2.1'e, 2008 yılında yüzde 2'ye, 2009 yılında da yüzde 1.9'a inecek.

DPT, itiraz etti

Maliye Bakanlığı'nın yatırımları sadece deflatör kadar artırma kararı, Devlet Planlama Teşkilatı'nın tepkisini çekti. Yatırım bütçesinin sadece deflatör kadar artırılması durumunda, gelecek yıllarda yatırımın GSYİH içindeki payının yüzde 1'in altına inebileceğini hesaplayan müsteşarlık, yatırım bütçesi hesaplanırken büyüme rakamının da dikkate alınmasını talep etti. İki kurum arasında şu ana kadar bu konuyla ilgili bir uzlaşma sağlanamadığı belirtilirken; konuyla ilgili olarak bu hafta içinde ekonomi yönetiminin bir araya geleceği vurgulandı. Kurumlar arasında bir uzlaşma sağlanmaması durumunda ise, son kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vermesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber