BASK: Hükümet siyasi harakiri moduna girmiştir

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Eylül 2006 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HÜKÜMET KENDİ KENDİNİ İNKAR ETMEKTEDİR.

Kısa adı BASK olan Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Resul Akay, Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartının-örgütlenme, toplu sözleşme ve grev hakkını düzenleyen 5 ve 6'ncı maddelerinin-çekinceli bir biçimde TBMM Genel Kurulunda onaylanması üzerine yaptığı yazılı açıklamada; "59'uncu Hükümetin pek çok üyesi 20'nci ve 21'inci dönem parlamentosunda görev yaptığı esnada, memurlara grevli, toplu sözleşmeli sendikal haklar verilmesi konusunda Anayasanın 53 ve 54'üncü maddeleri ile ilgili değişikliğe koşulsuz destek vereceklerini söylediklerini, 2002 Seçim Bildirgesi, Acil Eylem Planı ve Hükümet Programı ile de bu hakları tanıyacaklarını teyit ettiklerini hatırlatarak, iktidara gelince ne değişti anlayamadık, şimdi aynı kişiler, memurlara grev hakkı verilmesin diye mücadele etmektedir. Sözleşmeye konulan çekincelerin kaldırılmaması için kırk dereden su getirmektedirler. Türkiye'deki ekonomik ve sosyal koşulların uygun olmadığını söylemektedirler. Bu tarihi bir çelişkidir. Bu kendi beyanlarını inkar etmektir. Dürüst ve tutarlı siyaset anlayışına ihanet etmektir." dedi.

Akay, "Gerek Sayın Başbakan'a, gerekse milletvekillerine eski yıllarda yaptıkları konuşmalar hatırlatıldığında; "biz bunu 10-15 yıl önce söyledik, biz artık değiştik ve geliştik" demektedirler. Hükümet memurlara grev ve toplu sözleşmeli sendika hakkı verilmesi konusunda da biz bunu 8-10 yıl önce söylemiştik. Dolayısıyla grev ve toplu sözleşme hakkına ilişkin beyanlarımızdan da çark ettik mi demek istemektedirler?Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı; çalışanların örgütlenme, grev ve toplu sözleşme haklarıyla birlikte, çalışma yaşamını doğrudan ilgilendiren, çalışanların ekonomik ve sosyal haklarını teminat altına alan çok önemli bir sözleşmedir.Ne hazindir ki, demokrasimizin mabedi sayılan Türkiye Büyük Millet Meclisi gece yarılarına kadar çalıştırılarak memurların heyecanla beklediği grev ve toplu sözleşme hakkını ortadan kaldırmıştır. Oysa parlamentonun işlevi çalışanların ekonomik ve demokratik haklarına katkı yapmaktır. Grev ve toplu sözleşme hakkını vermedikleri için önceki iktidarları acımasızca eleştirenler şunu bilmeli ki; bu davranış biçimi siyasete ve siyasetçiye olan güveni tamamen yok etmektedir." dedi.

Akay açıklamasının sonunda; Muhalefette iken bol keseden atan, iktidara gelince insafsızlığı ele alan 59'uncu Hükümet, memura komik maaş artışı reva görmekle, grev ve toplu sözleşme hakkına çekince koymakla 'siyasi harakiri moduna' girmiş bulunmaktadır. Siyasi mezarlıklar bu anlayışa sahip kişi ve kurumların menkıbelerine tanıklık yapmaktadır." dedi.
Basın Bürosu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber