Enerji bürokratlarında 'tazminat' tedirginliği

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Eylül 2006 14:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in Teftiş Kurulu'nu harekete geçirerek, bugüne kadar kaybedilen davalarda Türkiye'nin ödediği toplam 206 milyon dolarlık tazminatı bürokratlarına ödetmeye hazırlandığı iddiaları bakanlık bürokratları arasında huzursuzluğa neden oldu.

Edinilen bilgiye göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın uluslararası tahkimde art arda kaybettiği davalar, bakanlık bünyesinde büyük bir huzursuzluğa yol açtı. Bakanlık Teftiş Kurulu'nu harekete geçiren Bakan Hilmi Güler'in, bugüne kadar kaybedilen davalarda Türkiye'nin ödediği toplam 206 milyon dolarlık tazminatı bürokratlarına ödetmeye hazırlandığı iddiaları bürokratlar arasında büyük bir sıkıntı yarattı. Uluslararası tahkimde kaybedilen davalarda, bakanlık personelinin dava konusu işlemlerde kusur ve ihmallerinin bulunup bulunmadığının Teftiş Kurulu tarafından incelemeye alınması bürokratlar arasında huzursuzluğu daha da artırdı.

Bu arada Bakan Güler, eski bakanlar Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın Yüce Divan'da yargılandıkları davanın 19 Eylül'deki duruşmasında tanık olarak dinlenmiş ve ifadesinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin enerji politikasını bir bütün olarak ele almaya çalıştıklarını ancak bunu yaparken eski anlaşmaların kendilerini zorladığını dile getirmişti.

Bakan Güler ifadesinde, bu anlaşmaların uluslararası olması bakımından bazılarını değiştiremediklerini, eski anlaşmaların getirdiği tahkimler bulunduğunu ve tahkimde 200 milyon dolarlık dava kaybedildiğini dile getirdi: güler, "200 milyon dolarlık dava devam ediyor. Mesela Çeaş, Kepez konusu var. Orada da 10 milyar dolarlık dava var" diyerek tahkim davalarından duyduğu kaygıyı dile getirmişti.

Enerji Bakanlığı çevrelerinde de Bakan Güler'in en büyük sıkıntısının uluslararası tahkimde görülmeye başlanan 10.1 milyar dolarlık Çeaş, Kepez davası olduğu dile getirilirken, bu davanın da kaybedilmesi durumunda 10,1 milyar dolarlık tazminatın da bürokratlara rücu ettirileceği iddiaları bürokratlar arasındaki huzursuzluğu en üst seviyeye çıkardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber