Tüzmen'den müsteşar açıklaması: Rutin bir uygulama

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2006 15:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin hakkında suçlamalar içeren raporla ilgili olarak, ?Müsteşar atlanarak tarafıma gelen rapor, prosedüre uygun olarak gelmesi için ilgili kuruma iade edilmiştir? dedi.

Tüzmen, bir gazetede bugün yayımlanan ?Bakan bu kez adres şaşırdı? haberiyle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.

Söz konusu haberde Teftiş Kurulu tarafından kendisine iletilen ve Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin hakkında da suçlamalar içeren raporu, Gümrük Müsteşar Vekili Şahin'e gönderdiğinin kaydedildiğini ifade eden Tüzmen, şöyle devam etti:

?Resmi Gazete'de de yayınlanan Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Tüzüğü'ne ve Gümrük Müsteşarlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'ye göre, Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu bütün çalışmalarını (müşteşarın emri ve onayı) ile yapmaktadır. Bu nedenle müsteşar atlanarak tarafıma gelen yazı prosedüre uygun olarak gelmesi için ilgili kuruma iade edilmiştir.

Prosedüre uymayan yazışmanın üzerine 485 sayılı KHK'nin 5 ve 12, Teftiş Kurulu Tüzüğü'nün 3,5/1, 6/1, 8/1 ve 20'nci maddeleri hükümleri çerçevesinde bilgi ve gereği ibaresini koymuşumdur. Bu uygulama bana bağlı olan tüm kurumlar için yaptığım rutin bir uygulamadır.?

Bakan Tüzmen, bir müfettiş hakkında soruşturma açma izni vermesine de açıklık getirirken, bir firmanın Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı ve şirketi ile ilgili özel bilgilerin söz konusu müfettiş tarafından basına verdiği şikayeti üzerine Cumhuriyet Başsavcılığının talebi doğrultusunda soruşturma izninin verildiğini kaydetti.

Tüzmen, ?Gümrük Teftiş Kurulunca, yapılan soruşturma raporlarının kurumun müsteşarına gelmeden basında yer almasının değerlendirilmesini de kamuoyunun takdirine bırakıyorum? dedi.

Açıklamada Gümrük Teftiş Kurulu Tüzüğüne ilişkin bilgilere de yer verilirken, Teftiş Kurulunun müfettiş nitelik ve yetkisine sahip bir başkan ile başmüfettiş, müfettiş ve müfettiş yardımlarından oluştuğunu kaydetti.

Teftiş Kurulunun doğrudan müsteşara bağlı olduğunu ve müsteşar adına görev yaptığı belirtilerek, Teftiş Kurulunun yazı, hesap, arşiv gibi işlerinin başbakanlığa bağlı şube müdürlüğü tarafından yürütüldüğü ifade edildi.

Teftiş Kurulunun Müsteşarın emri veya onayı üzerine görevlerini yaptığı kaydedilerek, şöyle devam edildi:

?Kurul Başkanının görev ve yetkileri, Teftiş Kurulunun, müsteşarın emri veya onayı üzerine görevlerinin yürütülmesini sağlamaktır. Müfettişler, müsteşarın emri veya onayı üzerine başkandan aldıkları emir ve talimatla görev yapar, sonucunu başkanlığa bildirir.?

Açıklamada, Gümrük Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye de yer verilirken, şunlar kaydedildi:

?Müsteşar, müsteşarlığın en üst amiridir ve müsteşarlık hizmetlerini mevzuata, milli güvenlik siyasetine, hükümetin genel siyasetine, kalkınma planlarına ve yıllık programlara uygun olarak yürütülmekle ve müsteşarlığın faaliyet alınına giren konularda diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği ve koordinasyonu sağlamakla görevli ve başbakana karşı sorumludur.

Müsteşar, emri altındakilerin faaliyet ve işlemlerinden sorumlu olup, müsteşarlığın merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatının faaliyetlerini, işlemlerini ve hesaplarını denetlemekle görevli ve yetkilidir.

Teftiş Kurulu, müfettiş sıfat ve yetkisini haiz Teftiş Kurulu Başkanının yönetiminde müfettiş ve müfettiş yardımcılarından oluşur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber