KKTC üniversiteleri atağa geçti...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Eylül 2006 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EK BAŞVURUNUN BİTMESİYLE KKTC ÜNİVERSİTELERİ ATAKTA..

Üniversitelere ek yerleştirme için başvuru süresi bugün dolarken, boş kontenjanlar KKTC üniversiteleri için ölüm kalım mücadelesine dönüştü. Ekonomisinin büyük bölümünü eğitimden elde ettiği gelire bağlayan KKTC'de kontenjanlar dolmazsa, Ada bütçesi yaklaşık 28 milyar YTL açık verecek.

Üniversitelere ek yerleştirme için ÖSYM başvuruları almaya başladı. Bu yıl yaşanan boş kontenjan sorunu vakıf üniversiteleri için tehdit edici boyutlara ulaştı. Ancak Kuzey Kıbrıslılar için sorun bir kabusa dönüştü.

Zira, Ada ekonomisinin 3'te 2'si üniversite çarkına bağlı. KKTC üniversitelerinde bu yıl 8 bin 606 kontenjan boş kaldı. Her öğrencinin 8 ile 10 bin dolar getirisi olduğu hesaplandığında '28 milyar YTL açık kapıda' deniyor.

Kıbrıs'taki üniversite fiyatları 3 bin ile 4 bin 500 dolar arasında değişiyor. Üniversitelerde okuyan 40 bin öğrencinin yüzde 80'i Ada'ya Türkiye'den gidiyor.

Bu nedenle, ek yerleştirme, Kuzey Kıbrıs'taki üniversitelerin ayakta kalabilmesi, dolayısıyla Ada ekonomisi için önemli bir fırsat.

Üç büyük ilde tanıtım masaları

Ankara, İstanbul ve İzmir'de tanıtım masaları kuran KKTC üniversiteleri, öğrencileri ve ailelerini buralara çekebilmek için gazetelere reklam verdi.

Lefke Avrupa Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ve Girne Amerikan Üniversitesi 'ödemeyi sekize bölme', 'puanına göre burs verme' gibi önerilerle öğrencilerin karşısına çıkıyor.

Ancak bu üniversitelere göre, asıl sorun üniversite ücretlerinde değil, YÖK ve ÖSYM arasındaki planlama eksikliğinde. ÖSS'de değişiklik yapılması ve öğrencilerin sistemi kavrayamamasının, 80 bin öğrencinin hiç tercih yapmamış olmasında etkili olduğunu belirtiyorlar.

YÖK'ün Ada'daki karşılığı olan YÖDAK da sorunu gidermek için devrede. YÖDAK üyesi Prof. Dr. Umay Günay, YÖK'e bu yıl için ön kayıtla öğrenci alınması teklifini götürdüklerini, ancak sonuç alamadıklarını belirtti.

Günay, "acil bir çözüm getirilemedi. Okumak isteyen öğrenciler bir tarafta, bunları almak isteyen üniversiteler bir tarafta kaldılar" dedi.

CNNTÜRK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber