Kimliksiz mülteci evlenemeyecek!

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü 81 ilin valiliklerini uyardı: Mülteci kadından evlilik dışı doğan çocuğun "babalık" tescili için belge şartı aranacak. Kimlik bilgilerini ve medeni durumunu belgeleyemeyen mülteci kadınlar evlendirilmeyecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Ekim 2015 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kimliksiz mülteci evlenemeyecek!

ŞEBNEM HOŞGÖR

Mülteci bir kadından evlilik dışı çocuk sahibi olan Türk erkeği, İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nce düzenlenecek kadının kimlik bilgileri ile medeni halini belirtir şekilde düzenlenmiş ve onaylanmış belge ibraz edemezse, çocuğu babası olarak nüfusuna kaydettiremeyecek.

Suriyeli mülteciler toplumsal yaşamımızın parçası haline gelirken, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 81 il valiliğine mültecilerin evlenmeleri ve çocuklarının tanınması konusunda uyulacak esaslar konusunda yazı gönderdi.

İçişleri Bakanı adına Genel Müdür Ahmet Sarıcan imzasıyla, 13 Ekim'de gönderilen yazıda, Türkiye'deki mültecilerin evlendirme ile çocuklarının tanınmasına yönelik işlemlerde tereddütlerin giderilmesi için açıklama yapılması ihtiyacı doğduğu belirtilerek, yürürlükteki mevzuvat hükümleri anımsatıldı. Yazıda bu mevzuat hükümleri çerçevesinde uygulamada dikkat edilmesi gereken hususlar anlatıldı.

Evlilik dışı çocuk konusu

Bakanlık bu çerçevede mülteci, şartlı mülteci ve geçici koruma altına alınmışların İl Göçmen İdaresi Müdürlüğü'nden kimlik bilgileri ve medeni hallerini gösterir şekilde onaylı belge temin etmedikleri sürece evlendirilmemelerini istendi. Yazıda, "Evlenme ehtiyetinin tespiti ve ileride ortaya çıkabilecek hukuki sorunların bertaraf edilebilmesi bakımından evlenecek kişilerin tereddüte mahal bırakmayacak şekilde kimlik tespitinin yapılması önemlidir" denildi. Yazıda, evlendirme memurluğuna müracaat sırasında İl Göçmen idaresi Müdürlüğü'nden alınmış kimlik ve medeni hal belgesi dışında, pasaport ya da bunun yerine geçecek kişiyi tanıtıcı resimli ve onaylı bir kimlik belgesinin ibraz edilmesinin gerekli olduğu kaydedildi.

Yazıda, Türk vatandaşı erkeklerinin, mülteci bir kadından evlilik dışı çocuk sahibi olması halinde uygulacak esaslar da vurgulandı. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 285. maddesinde yer alan "... Başka bir erkek ile soybağı bulunan çocuk, bu bağ geçersiz kılınmadıkça tanınamaz" hükmüne dikkat çekilen yazıda şu ifadelere yer verildi:

Boşanmış mülteci kadınlar

"Bu hüküm uyarınca Türk vatandaşı erkeklerin 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 61-62-63 ve 91. maddeleri kapsamındaki mülteci, şartlı mülteci, ikincil koruma statüsünde bulunan veya geçici koruma altına alınan kadınlardan evlilik dışı dünyaya gelen çocukların tanıma yoluyla Türk vatandaşı baba hanesine tescil edilebilmesi için İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nce düzenlenecek kadının kimlik bilgileri ile medeni halini belirtir şekilde düzenlenmiş ve onaylanmış belgenin ibraz edilmesi gerekmektedir."

Mülteci, şartlı mülteci, ikincil koruma statüsünde bulunan veya geçici koruma altına alınanların evlenme ehliyeti şartları ie evlenme engelleri ve çocuklarının tanıma yoluyla babaları ile soybağı kurulması konularında Türk hukukunun esas alınacağı kaydedilen yazıda, boşanmış ya da dul mültecilerin evlenmeleriyle ilgili de, "Medeni durumu boşanmış veya dul olan kadınların evlenmelerinde Türk hukukuna göre 300 günlük bekleme süresi geçmedikçe veya bu süre hakim tarafından kaldırılmadıkça evlenme yapılmayacaktır" uyarısı da yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber