Vali Şimşek'i, Bakan Koç yerinden etti

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Eylül 2006 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DENİZLİ Valisi Gazi Şimşek, bugün Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameyle merkeze alındı, yerine Sivas Valisi Hasan Canpolat atandı. 3 yıldır Denizli Valisi olarak görev yapan Gazi Şimşek'in merkeze alınması kentte şaşkınlıkla karşılanırken, karar ?sürpriz ve zamansız bir atama' olarak değerlendirildi. Vali Şimşek'in merkeze alınmasının en önemli nedeninin, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un Ankara'ya gönderilmesini istediği Pamukkale Örenyeri gelirleri olduğu ileri sürüldü.

Vali Gazi Şimşek'in iki ay önce Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un Denizli Valiliği'ne gönderdiği ?Pamukkale gelirlerinin yüzde 75'inin bakanlık bütçesine gönderilmesini' içeren protokolü 60 gün geçmesine rağmen imzalamadığı ve protokolü ?Gelirlerin yüzde 75'i Denizli'de kalsın' şeklinde değiştirip yeni haliyle Bakanlığa geri gönderdiği kaydedildi. Bakanlığın talebine rağmen iki aydan bu yana Örenyeri gelirleri Ankara'ya gönderilmezken, Bakan Atilla Koç'un Denizli'yi isyan ettiren örenyeri gelirleri tartışmaları ve tepkilerinden Vali Gazi Şimşek'i sorumlu bulduğu ve AKP'li çevrelere, ?Bu işleri Vali Şimşek karıştırıyor. Ben her şeyi biliyor ve takip ediyorum? dediği öne sürüldü.

VALİ DE ÖYLE DÜŞÜNÜYOR

Sürpriz atama kararını değerlendiren Vali Gazi Şimşek, gitmesinde Pamukkale'nin Örenyeri gelirleri olayının etkisi olabileceğini söyledi. ?Hayırlı olsun. Beni bu göreve getiren irade geri alıyor, saygılı olmak zorundayız. Bu kararda Pamukkale örenyeri gelirlerinin etkisi olabilir? diyen Şimşek, örenyeri gelirleriyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gönderdiği protokolü hala imzalamadığını söyledi. Vali Gazi Şimşek, Denizli'den gelecek hafta ayrılacağını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un, Denizli'nin 7- 8 milyon YTL'lik örenyeri gelirlerini kesmesi ve aynı dönemde Özel İdare bütçesine yıllık 2 Milyon YTL'lik gelir sağlayan antik havuz çevresindeki yapıların Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından yıkılması kararına direnen Vali Şimşek, bakanlığın gönderdiği protokolü de imzalamadı. Örenyeri gelirlerinin tartışıldığı dönemde Vali Gazi Şimşek'e gelirlerin yatırıldığı Vakıflar Bankası tarafından Mercedes makam aracı hediye edilmesi kentte tartışmalara yol açmıştı. İl Genel Meclisi'nin DYP Grup Başkanı Abdi Baklan, CHP Grup Başkanı Abdullah Şavklı da Vali Şimşek'in merkeze alınmasının gerekçesinin Pamukkale Örenyeri gelirleri tartışması olduğunu ileri sürerken, CHP İl Başkanı Ali Rıza Ertemur, atamaya Denizli'deki siyasi iktidar mücadelesinin etken olduğunu öne sürdü.

ATAMA SÜRPRİZ OLDU

Denizli'deki çevreler atamayı sürpriz ve zamansız olarak değerlendirdi. Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Vali Şimşek'in atamasının sürpriz olduğunu belirterek, ?Bir süredir böyle bir duyum vardı. Vali Bey Denizli için çalışan, bize rehberlik eden, bir kere bile sorun yaşamadığımız, uyum içinde çalıştığımız biriydi? dedi. Zeybekci, atamanın hayırlı olmasını dilerken, Pamukkale örenyeri gelirleri tartışmasının atama kararına gerekçe olduğunu sanmadığını söyledi.

AKP Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan ise, atama kararının sürpriz olduğunu belirterek, ?Beklemediğimiz bir gelişme oldu. Vali Bey, Denizli için çalışan birisiydi, herkes tarafından seviliyordu. Gerek milletvekilleriyle, gerek diğer kuruluşlarla bir sorunu yoktu. Atamada Pamukkale örenyeri gelirleri tartışması ya da Mercedes olayının etkisi olduğunu düşünmüyorum? diye konuştu.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci atamanın zamansız bir tasarruf olduğunu söyledi. Keçeci, ?Valimizin 24 saati doluydu. Denizli için gece gündüz çalışıyordu. Şimdi çalışmadı desem haksızlık yapmış olurum. Bir yerde yazık oldu? dedi. Denizli Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yüksel de, Vali Gazi Şimşek'ten memnun olduklarını, atama kararının kendileri için sürpriz olduğunu belirterek, ?Valimiz her kesimle uyum içindeydi. Bu atama kararı bizim için sürpriz oldu. Meslek odalarıyla, iş dünyasıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla uyum içindeydi. Çalışkan birisiydi. Pamukkale konusunun atamanın gerekçesi olduğunu zannetmiyorum? diye görüş açıkladı.

YENİ VALİ CANPOLAT'IN ÖZGEÇMİŞİ

Denizli Valiliğine atanan Sivas Valisi Hasan Canpolat, l963 yılında Ankara'da doğdu. İlkokulu Elazığ'da, ortaokul ve liseyi Ankara'da tamamladı. 1986 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. 1990 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde yüksek lisans, 2002 yılında da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde doktora öğrenimini tamamladı.

1987 yılında Balıkesir'de kaymakam adayı olarak göreve başladı. Daha sonra sırasıyla Kastamonu Çatalzeytin, Ordu Mesudiye, Elazığ Sivrice Kaymakamlığı yaptı. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nde Şube Müdürlüğü, Mülkiye Başmüfettişliği, İçişleri Bakanlığı Strateji Merkezi Başkanlığı görevini de yürüten Hasan Canpolat, 2003 yılından bu yana Sivas Valiliği yapıyordu. Canpolat, Haziran ayında Sivas Hizmet Vakfı'nın Genel Kurulu'nda gazeteci Sirer Doğan'la tartışmış, salonda çıkan kavgada bir gazetecinin burnu kırılmış, olayda altı kişi gözaltına alınmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber