'Geçici hükümetin görev süresi' tartışması

Anayasa'nın 114. maddesindeki "Geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür" hükmü, geçici hükümetin görev süresini gündeme getirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Kasım 2015 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Geçici hükümetin görev süresi' tartışması

FERDİ TÜRKTEN - Anayasa'nın 114. maddesindeki "Geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür" hükmü, geçici hükümetin görev süresini gündeme getirdi.

Konuyu AA muhabirine değerlendiren Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Osman Can, normal şartlarda hükümetlerin yeni hükümet kurulana kadar görevde kaldığını ancak ilk kez bir geçici hükümetin görev başında olduğunu söyledi.

Geçici hükümete ilişkin teamüllerin de yeni oluşmaya başladığına işaret eden Can, buna ilişkin her detayın Anayasa'da düzenlenmiş olmasının beklenemeyeceğini dile getirdi.

İstisnai bir durum olduğu için bu konuda Anayasa'da genel bir ifadeyle yetinildiğini belirten Can, "Buradan hareketle temel kural gereği, mevcut hükümetin görev süresinin yeni hükümetin onaylanmasına kadar sürmesi doğru olanıdır. Ülke hükümetsiz kalamayacağı için yeni hükümet kurulana kadar mevcut hükümetin devam etmesi daha doğru olur. Ayrıca özel bir çalışma yapmaya gerek olduğunu düşünmüyorum" dedi.

- "Devlette devamlılık esastır"

Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Abdulhakimoğulları da Anayasa'nın 114. maddesindeki söz konusu hükmün, yeni Meclis açıldığında yeni bir hükümetin kurulması anlayışını ifade ettiğini söyledi.

Bu durumda iki ihtimalin söz konusu olduğunu anlatan Abdulhakimoğulları, 7 Haziran seçimi sonrasında olduğu gibi Başbakanın Cumhurbaşkanına istifasını sunabileceğini, Cumhurbaşkanının da Anayasa'nın 104. maddesinin verdiği yetkiyle istifayı kabul edip, yeni hükümet kurulana kadar mevcut hükümetin göreve devam etmesini isteyebileceğini kaydetti.

Söz konusu hüküm nedeniyle geçici hükümetin görevinin Meclis toplanır toplanmaz sona ereceği kanaatini taşımadığını dile getiren Abdulhakimoğulları, "Geçici hükümetin, yeni Meclis toplanınca düştüğünü kabul etsek dahi Cumhurbaşkanı aynı şekilde Başbakandan yeni hükümet kurulana kadar görevine devam etmesini rica edebilir. Hatta yeni hükümetin kurulması için yetkiyi de aynı anda verebilir" diye konuştu.

Devlette devamlılığın esas olduğunu vurgulayan Abdulhakimoğulları, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Neticede mevcut hükümet, işgüder hükümet olarak zaten devam ediyor. Sayın Davutoğlu yeni hükümeti kurana kadar her halükarda mevcut hükümet devam edecektir. 'Devlette devamlılık esastır' mantığıyla hükümetin devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu hüküm, 'geçici bakanlar kurulu, yeni bakanlar kurulu oluşuncaya kadar göreve devam etsin' mantığıyla söylenmiş, buradan sanki hükümet boşluğu yaşanırmış gibi algı çıkarmamak lazım. Bunun öncesinde, Meclis toplandığı gün de Başbakan Cumhurbaşkanına istifasını verebilir, Cumhurbaşkanı da görevlendirir. Boşluk olmaması adına mevcut hükümet devam eder."

-"Hükümetin kurulmasını hızlandırmak gerekiyor"

Anayasa Hukukçuları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez ise bunun yetkiyle ilgili bir mesele olduğunu, geçici hükümetin görevinin yeni Meclis toplandığında Anayasa gereğince sona ereceğini söyledi.

Bu nedenle Meclis toplandığında vakit geçirilmeden yeni bir hükümet kurulması gerektiğinin altını çizen Hakyemez, "Benim kanaatim, hükümetin kurulmasını hızlandırmak gerekiyor. Bunu bilerek Sayın Başbakan yeni kabine çalışmalarını hemen hazırlar ve Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini verir" dedi.

Hakyemez, şunları kaydetti:

"Düşürülen veya istifa eden hükümetin görevi yeni hükümet kurulana kadar devam eder ama geçici hükümete ilişkin açık bir hüküm var. Bunu kesin bir süre olarak değerlendirmek lazım. Dolayısıyla Meclis toplandığı gün geçici hükümetin, istifa etmesine gerek kalmadan görevi sona eriyor. Cumhurbaşkanı, Meclis'in toplandığı gün hükümeti kurma görevini verebilir. Ondan sonra en hızlı şekilde hükümetin kurulması gerekir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber