Klavye ortadan kalkacak! Türk yazılım şirketi, konuşmaları yazıya çeviren program geliştirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2006 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk yazılım şirketinin hazırladığı konuşmayı anında yazıya çeviren sistem, mahkeme salonlarında duruşma notlarını yazıya geçiren katiplerin işini yapacak.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi teknoparkında faaliyet gösteren Yöndata Bilgisayar şirketinin Ar-Ge Müdürü Çetin Çetintürk, yazılımla ilgili bilgi verdi.

1997 yılında Ankara'da kurulan şirketin, ODTÜ teknokentte özellikle yapay zeka ve uygulamalarıyla ilgilendiğini anlatan Çetintürk, yüksek kapasiteli sürekli konuşma tanıma sistemlerine öncelik veren şirketin, altı yıldır süren çalışmalar sonucu ilk ürün olarak "Tıbbi Dikte"yi ortaya çıkardığını dile getirdi.

Sisteme tıp alanında kullanılan kelimelerin öğretildiğini, doktorların özellikle raporlarını hazırlarken başka bir kişinin yardımına ihtiyaç duymadan sistem sayesinde bilgisayara okuyarak çok kısa sürede işlerini tamamlayabildiklerini ifade eden Çetintürk, sistemin, 9 Eylül Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesindeki tıp fakültelerinin yanı sıra Ankara Atatürk hastanesinde yaklaşık 200 doktor tarafından kullanıldığını belirten Çetintürk, şunları söyledi:

"Tıpta kelimeler daha zor ama çeşitlilik daha az... Raporlarda ifadeler genellikle aynı. Bu nedenle ilk olarak bu versiyonu geliştirdik. Bugün bu sistemi kullanan doktorlar, hasta raporlarını kolayca oluşturabiliyor. Rapor doktorun gözünün önünde oluştuğu için hata oranı azalıyor, verimlilik, kalite ve müşteri memnuniyeti artıyor. Bu sistem kullanılmadan önce raporlar kasetlere okunuyor, bu kasetler de sekreterler tarafından deşifre ediliyor ve raporun hazırlanmasında süreç uzuyordu."

Yazılımın tıpta kullanılan versiyonunun ardından hukuk sisteminde de kullanılması için çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Çetintürk, Adalet Bakanlığı ve TÜBİTAK ile üçlü bir çalışma içinde olduklarını anlattı.

Bu versiyonunun hazır hale gelmesiyle, özellikle duruşma notlarının anında tutanaklara çevrilebileceğini belirten Çetintürk, zamandan ve iş gücünden önemli ölçüde tasarruf sağlanabileceğini söyledi.

Çetintürk, yakında milyonlarca kelime tanıyabilen, konu sınırlaması olmayan versiyonun da kullanılmaya başlayacağını, böylelikle yazarların, gazetecilerin ve pek çok meslek dalında kişinin yazılım sayesinde işlerinde kolaylık sağlayacağını anlattı.

Bilim ve teknolojinin ilerlemesinin en önemli araçlarından birinin yazı olduğunun altını çizen Çetintürk, şöyle devam etti:

"Bilgiyi ne kadar çok paylaşabilirseniz, teknoloji, bilim o kadar hızlı ilerleyebiliyor. Ülkemizde çok kıymetli insanlar var ama vakit kısıtlığından bilgilerini başkalarına aktaramıyor. Kitap yazmaktan, tez yazmaktan bahsediyorum. Bunun çok kolaylaşması ülkemizde bilim ve teknolojinin çok ilerlemesine yardımcı olacaktır. Bütün iş kollarında bir şekilde metin üretiliyor, yazı yazılıyor. İş kollarında bizim verimliliği ve performansı artırma şansımız var. Tutulan kayıtların miktarını ve kalitesini artırabiliriz."

Geliştirdikleri konuşma tanıyan sistemin ihracatını da yapmayı hedeflediklerini belirten Çetintürk, "Uluslararası ölçekte bir firma olma gibi bir hedefimiz var. Türkiye'de bir miktar büyüdükten sonra bunun İngilizce, Almanca ve Fransızca versiyonunu yapıp yurt dışında satmak istiyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber