Sözleşmeli Personel, Vergide Bir Üst Dilime Girdi

2006 yılında ücretliler için belirlenen gelir tarifesi oranı 7 bin YTL'ye kadar yüzde 15'tir. Gelir vergisi matrahının 7 bin YTL'yi aşması halinde ise yüzde 20 gelir vergisi kesintisi uygulanmaktadır. Bu yüzde 5'lik daha fazla vergi, kamuda en çok sözleşmeli personelin maaşını etkilemektedir. Memurlar açısından ise, bir çok maaş kaleminden gelir vergisi kesintisi yapılmadığı için fazla bir etkilenme olmamaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Ekim 2006 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

En çok sözleşmeli personel etkilenmektedir

Gelir vergisine esas matrahın yükselmesi ile birlikte sözleşmeli personelin bir kısmında 4'üncü, bir kısmında 6'ncı bir kısmında ise geçtiğimiz aydan itibaren bir üst gelir vergisi oranı uygulanmaya başlamıştır. Gelir vergisinin yüzde 15 değilde yüzde 20 olması dolayı sözleşmeli personelin maaşında yüzde 5'lik bir kayıp meydana gelmektedir.

Sözleşmeli personel açısından gerek Temmuz ayında yapılan yüzde 2,5'luk zam gerekse de geçen haftaki Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yüzde 2,32'lik enflasyon farkı kararnamesi, bu gelir vergisi oranındaki artıştan dolayı ücretleri etkilemeyecektir.

Sözleşmeli personelin bu adaletsizlikten en fazla etkilenen kamu personeli olmasının nedeni, sözleşme ücretinin tümünün gelir vergisine tabi olmasıdır.

Aynı durum memurlar açısından söz konusu değildir

Zira, memur ücret hesaplamasında birden fazla kalem bulunmakta olup, bu kalemlerden sadece; Gösterge Aylığı, Ek Gösterge Aylığı, Taban Aylığı, Kıdem Aylığı ve Yan Ödeme Aylığına (Zamlar) gelir vergisi uygulanmaktadır. Denge tazminatı dahil özel hizmet tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, makam tazminatı, yabancı dil tazminatı, gibi ödeme kalemlerine ise gelir vergisi uygulanmaktadır. Bu nedenle gelir vergisi matrahı 7 bin YTL'ye ulaşamamaktadır.

"Kamu Personeli Arasında Oluşturulan Vergi Adaletsizliği" başlıklı 23 Nisan 2003 tarihli dosyamıza ulaşmak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber