Doğalgaza yüzde 8 zam Başbakan'dan döndü

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Ekim 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BOTAŞ, 1 Ekim'den geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 8 zam yapmak istedi. Zam talebi 'programa ve enflasyon hedefine olumsuz etkide bulunacağı' gerekçesiyle geri çevrildi.

BOTAŞ Yönetim Kurulu'nun, 1 Ekim'den geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 8 oranında yapmak istediği zam, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan döndü. BOTAŞ Yönetim Kurulu, geçen haftaki toplantısında, 2006 yılının tamamlanmasına 3 ay kala kâr-zarar durumu ve zam gereğini tartıştı. Toplantıda, şirketin yaklaşık 300 milyon dolarlık zararla yılı kapatmaması için doğalgaza yapılması gereken zam oranlarına ilişkin senaryolar ele alındı. Kurul, 1 Ekim'den geçerli olmak üzere doğalgaz fiyatının yüzde 8 artırılmasının uygun olacağı görüşünde birleşti. BOTAŞ, 30 Eylül Cumartesi günü Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na zam talebini iletti. BOTAŞ'ın talebi, cumartesiyi pazara bağlayan gece yarısına kadar süren yoğun bir telefon trafiğine yol açtı.

ANKARA-NEW YORK HATTI

Enerji Bakanı Hilmi Güler, zammın ekonomik programa olası etkisini cumartesi günü önce Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Ali Babacan ile görüştü. Bakan Güler, gece yarısına doğru resmi ziyaret için ABD'de bulunan Başbakan Erdoğan'la da telefonla temas kurdu. Başkentte bakanlıklar arasında ve Ankara- New York hattında gerçekleştirilen telefon trafiği sonunda, yüzde 8 oranındaki doğalgaz zammı, "ekonomik programı ve enflasyon hedefini olumsuz etkileyeceği" gerekçesiyle yapılmadı.

02.00'YE KADAR BEKLENDİ

BOTAŞ, zam kararını, dağıtım şirketlerine ve diğer müşterilerine faks mesajıyla iletmek için 1 Ekim Pazar gecesi saat 02.00'ye kadar Enerji Bakanlığı'ndan gelecek haberi bekledi. Yöneticiler, zam kararının çıkmaması üzerine herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı. BOTAŞ, 2006 yılında doğalgaza mart, haziran ve ağustos aylarında zam yapmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber