BES: Öğretmenlerin işgüzarlık nöbeti kaldırılmalıdır!

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Ekim 2006 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim ve öğretim görevinin yanı sıra öğretmenlere, "güvenlik görevi" de yüklenmiş durumda. Her öğretmen haftada bir gün, asıl işi eğitim görevinin yanı sıra, görevli bulunduğu okulda nöbetçi olarak güvenlikten de sorumlu tutuluyor. Görev süresince okula ve okulun materyallerine verilebilecek maddi hasarın, okuldan kaçan ya da kavga eden öğrencinin sorumlusu, o günkü nöbetçi öğretmen oluyor. Kaleminden ve kitabından başka silahı bulunmayan öğretmen, nöbeti süresince polis görevi yapmaya zorlanıyor. Son yıllarda okullarda artan şiddet olayları ile karşı karşıya bırakılıyor. Bu dayatma ve bazı işgüzarların icadı nöbetçilik, zaman zaman öğretmenin yaşamında, görev yapmasında, hatta ev ile okul geliş gidişlerinde tehditler almasına bile neden olabiliyor. İşin en ilginç yanı ise okula veya öğrencilere verilebilecek zararlar karşılığında sorumluluk altında bulunan öğretmenler haftalık nöbetlerini hiçbir ek ücret ve ödenek almadan tutuyor.

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, "işgüzarlık nöbetine" tepki göstererek, öğretmenlerin görevi olmayan nöbet konusunda yasal bir süreç başlatacaklarını açıkladı.

Avcı; "Devlet, güvenlik görevini de öğretmenlere yıkarak, onların olası saldırılar karşısında hedef haline getirilmesi kabullenemez'' dedi. Bakanlığın bu uygulamadan vazgeçmesini isteyen Avcı, öğretmenler arasında büyük tepki çeken nöbet uygulaması konusunda şunları söyledi:

''Polisler ve askerlerde nöbet asli görevleri arasında sayılmaktadır. Öte yandan bazı kamu görevlileri ise nöbet karşılığı ücret alırken, öğretmenlerimiz hiçbir ücret almadan okulun güvenlik görevlisi gibi kullanılmaktadır. Artık Devlet Memurları Kanunundaki angarya tanımına uyan nöbet öğretmenlerden kaldırılmalıdır. Okullara güvenlik görevlisi verilmelidir.

Diğer bir angarya olarak, öğretmenler tüm resmi bayramlarda ister hafta sonu olsun, sabah ya da akşam fark etmeden adeta tören kıtası olarak kullanılmakta ve buna karşılık hiçbir ücret alamamaktadır. Bütün gece, nöbet tutan bir idareci veya öğretmenden, ertesi gün sağlıklı bir hizmet beklenemez. Gece boyu verilen bu çalışmanın karşılığı olarak tahakkuk ettirilen bir ücret yoktur. Eğitimcilerin can güvenliği binaların güvenliğinden önde tutulmalıdır. Öğretmenlerin çalışma saatleri kanunla belirlenmiştir. Öğretmenlerin cn güvenliğini tehlikeye atan ve yasal olmayan bu uygulamanın kaldırılmasını istiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber