Ne Kandil ne de HDP muhatap bölge halkı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Milli Birlik ve Kardeşlik' ismiyle açıkladığı projenin detayları netleşiyor. Artık sadece HDP değil, Kürtleri temsil eden tüm kesimler söz söyleyecek. HDP İmralı'ya gidemeyecek.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Kasım 2015 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ne Kandil ne de HDP muhatap bölge halkı

Yelda GÖKDAĞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi" olarak tanımladığı yeni dönemin yol haritası netleşiyor. AKŞAM'ın ulaştığı bilgilere göre, demokratikleşme adımları çerçevesinde ilerletilecek süreç için geçtiğimiz dönemden farklı olarak, pek çok yeni yapılanma ve karar uygulamaya konulacak.

TBMM ele alacak

"Milli Birlik ve Kardeşlik" projesine, TBMM de katkı verecek ve çözüm mesaisi başlatılacak. AK Parti Grubu'nun önerisiyle TBMM'de, "Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci Komisyonu" kurulacak.

'Eve dönüş' imkanı

Sözde "özyönetim" ilanları ve terör örgütünün şehir yapılanmasıyla da, aynı kararlılıkla hukuk içinde mücadele edilecek. Terör örgütünden ayrılmak isteyenler için geri dönüşün önünü açacak ve teşvik edecek yasal düzenlemeler yapılacak.

Süreci suiistimal etmelerinin sonucu

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, "Milli Birlik ve Kardeşlik" projesinde görev alacak yeni mekanizmayı doğruladı. AKŞAM'a konuşan Ensarioğlu, "Muhataplık konusundaki yeni yapılanma, hükümetin iyi niyetinin HDP tarafından suistimal edilmesinin bir sonucudur. Yeni sistemle sorunun çözümünde söz söylemek isteyen her kesime kapı açılmış olacak ve bizzat sürecin içinde yer almaları sağlanacak" dedi.

HDP ayrıcalığını kaybetti

Çözüm sürecinde kendisini "sürecin mimarı" gibi gösteren HDP'nin muhataplığı söz konusu olmayacak. Bunun yerine Kürtleri temsil eden tüm kesimlerin içinde yer alacağı bağımsız bir mekanizma kurulacak ve HDP bu mekanizmanın içindeki parçalardan sadece biri olacak.

'Akil insanlar' modeli

Sahada aktif çalışmalar yürütecek olan yeni mekanizmada, kanaat önderlerinden aşiret temsilcilerine, korucu ailelerinden bölgedeki STK'lara varana kadar tüm kesimler yer alacak. "Akil İnsanlar" benzeri bir modelle görev yapacak olan mekanizmaya "Barış Ofisi" ismi verileceği belirtiliyor.

İmralı'dan veto yediler

Yeni dönemde HDP heyetinin İmralı ile görüşmesine izin verilmeyecek. Devlet heyeti ile İmralı arasındaki temaslar ise ihtiyaç duyuldukça sürdürülecek. PKK'ya asla taviz verilmeyecek ve örgüt silahları bırakmazsa "Milli Birlik ve Kardeşlik" adımlarıyla birlikte, operasyonlar da kesintisiz sürecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber