RTÜK'ten CNN Türk ve Akittv'ye ceza

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 11 Kasım 2015 20:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
RTÜK'ten CNN Türk ve Akittv'ye ceza

Üst kurul bu akşamki toplantısında Tahir Elçi'nin konuk olarak katıldığı ve PKK'nın terör örgütü olmadığını söylediği "Tarafsız Bölge" programını görüştü. RTÜK, yayının "Terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz. Terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet eder şekilde sunamaz" maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle CNN Türk'e yaklaşık 700 bin TL para cezası verdi. Aynı bendden ceza tekrarı halinde kanalın lisansının iptali gündeme gelecek. Ceza MHP'li iki üyenin desteği ile çıktı.

Elçi, Tarafsız Bölge canlı yayındaki sözleri nedeniyle "terör örgütü propagandası" yapmak gerekçesiyle gözaltına alınmış, ardından serbest bırakılmıştı. Konuyla ilgili Ahmet Hakan hakkında da soruşturma açılmıştı.

'ÇOK YANLIŞ BİR CEZA'

Elçi, Tarafsız Bölge canlı yayındaki sözleri nedeniyle "terör örgütü propagandası" yapmak gerekçesiyle gözaltına alınmış, ardından serbest bırakılmıştı. Konuyla ilgili Ahmet Hakan hakkında da soruşturma açılmıştı.

RTÜK'ün kararının ardından hurriyet.com.tr'ye konuşan Ahmet Hakan, "Bu çok yanlış bir ceza. Stüdyoda, canlı yayın sırasında bir konuğun ne söyleyeceğini önceden bilemeyiz. Her şeyi söyleyebilir. Önemli olan ona itiraz etmek, karşıt görüşleri de seslendirmektir. Hem ben, hem de konuklarım programda bunu yapmıştı. Bu nedenle bu çok yanlış bir ceza oldu" dedi.

Akittv 10 Kasım'da "Zulüm 1938'de son buldu" başlıklı yayın yaparak tepki çekmişti. Konuyu hemen bugün gündemine alan RTÜK, söz konusu haberi 6112 sayılı kanunun 8. maddesinin 1. fıkrasının a ve f bendine aykırı buldu.

Yayının a bendindeki; "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı olamaz" ve f bendindeki, "Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz." ifadelerine aykırı olduğu gerekçesiyle, kanala idari para ve uyarı cezaları verildi.

Kanal 1 yıl içinde aynı ihlali yaparsa son kez uyarılacak ve 10 gün yakından izlenecek. İhlal sürerse yayın lisansı iptal edilecek. Bu RTÜK'ün en ağır yaptırımı.

Avukat Faruk Emre Akı, Akittv'nin 10 Kasım yayını nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu.Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na suç duyurusunda bulunan Avukat Akı dilekçesinde 10 Kasım 2015 tarihi itibari ile Yeni Akit gazetesinin internet sitesindeki linkte "Zulüm 1938'de son buldu" isimli haber başlığı altında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret etmiştir" demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber